Německá stíhačka / ilustrační foto

Německá stíhačka / ilustrační foto Zdroj: čtk

Malý problém německých stíhaček: V Sýrii nemohou létat za tmy

Německá Luftwaffe se od začátku roku účastní vojenského konfliktu v Sýrii. Má to jen jediný malý háček. Její stíhačky nemohou létat v noci.

Do Sýrie vyslalo Německo šest letadel Tornado s moderním špionážním vybavením. Jednou z výhod byla schopnost pořizovat fotografie ve vysokém rozlišení a infračervené snímky, a to dokonce i v noci a za špatného počasí. Jenže podle deníku Bild jsou noční lety nemožné. Světlo v kokpitu je příliš jasné a oslňuje piloty.

Mluvčí ministerstva se nechal slyšet, že tu je „malý technický problém“, který má co do činění s osvětlením kokpitu. „V úvahách je, že by piloti mohli nosit noční brýle,“ připustil mluvčí. Záležitost by se měla do dvou týdnů vyřešit. Podle něj navíc zatím nebylo potřeba létat v Sýrii za tmy.

 

Německá armáda v posledních měsících bojuje s kritikou stavu své výzbroje. Její útočné pušky G36 se staly terčem vtipů, protože při vysokých teplotách měly problémy se střelbou. Vojáci už se jich ovšem zbavili. Podle časopisu Spiegel byly v minulém roce použitelné pouze čtyři z 39 vojenských helikoptér NH90. Naposledy zase armáda musela oznámit, že vnější palivová nádrž jednoho z bojových letadel upadla, když se stroj chystal na start.