23. června se rozhodne o setrvaní Británie v EU

23. června se rozhodne o setrvaní Británie v EU Zdroj: ČTK

Hlasovací lístek pro referendum ve Velké Británii
Není unie jako unie
Důvody pro odchod z EU ze strany zastánců brexitu
Důvody pro odchod z EU ze strany zastánců brexitu
Důvody pro odchod z EU ze strany zastánců brexitu
5
Fotogalerie

Nervozita v Británii před referendem o EU vrcholí, síly jsou vyrovnané, rozhodne kampaň

Ve Velké Británii běží naplno vyhrocená kampaň k referendu, v němž občané ve čtvrtek 23. června rozhodnou, zda země zůstane či vystoupí z Evropské unie. Nervozita v obou táborech stoupá, protože průzkumy ukazují, že síly jsou vyrovnané.

Podle agentury YouGov, která sbírala data poslední dva dny v květnu pro deník The Times, je pro setrvání v Unii 41 procent voličů, stejných 41 % je pro vystoupení a nerozhodnutých zůstává 13 procent lidí. Zbytek vzorku neodpověděl.

Napjatá je situace zejména ve vládní Konzervativní straně, protože premiér David Cameron podporuje setrvání v EU. To je i názor opozičních labouristů a většinově i obyvatel Skotska či Walesu. Proti členství je ale významný konzervativec, bývalý populární starosta Londýna Boris Johnson a mnoho členů jeho strany.

Odchod žádá i Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP), kterou vede politický buřič Nigel Farage.

Podle mnoha pozorovatelů premiér Cameron sice „přežije“ referendum, ale nakonec se ho pak může jeho strana zbavit, protože většina jejich členů je pro opuštění Evropské unie. Jako o jeho možném nástupci se hovoří i o Johnsonovi.  

V případě Velké Británie se bude jednat již o druhém referendu na toto téma, protože v roce 1975, kdy byla země už dva roky členem tehdejšího Evropského hospodářského společenství, se o setrvání v organizaci hlasovalo a tehdy bylo 67 procent voličů pro.

Vypsání nového referenda před volbami v roce 2015 slíbil právě Cameron. Slib dodržel, ale teď to ohrožuje jeho politickou kariéru.

Hlasovací lístek pro referendum ve Velké BritániiHlasovací lístek pro referendum ve Velké Británii|Wikipedie

O přistoupení k Evropské unii se hlasovalo v referendu i v České republice. V červnu 2003 tehdy 77 procent zúčastněných hlasovalo pro vstup. Další rok, konkrétně 1. května 2004 pak Češi do EU vstoupili.