CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové společně s SPD by už nezískaly ani polovinu hlasů německých voličů.

CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové společně s SPD by už nezískaly ani polovinu hlasů německých voličů. Zdroj: wikipedia.org

Německá velká koalice by ve volbách nezískala ani polovinu hlasů, Alternativa pro Německo výrazně posílila

Strany německé vládnoucí velké koalice by nyní ve volbách nedosáhly ani na polovinu hlasů. Ukázal to průzkum společnosti Insa, jehož výsledky dnes zveřejnil deník Bild. Je to poprvé v německé poválečné historii, kdy podpora konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) v součtu klesla pod 50 procent.

CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové oproti minulému týdnu oslabila o půl procentního bodu a nyní by pro ni hlasovalo 30 procent Němců. O půl bodu se snížila i podpora SPD, která by nyní oslovila 19 procent voličů. V posledních volbách do Spolkového sněmu v roce 2013 přitom CDU/CSU získala 41,5 procenta hlasů a SPD 25,7 procenta.

Průzkum ukázal opětovné posílení populistické Alternativy pro Německo (AfD), kterou by nyní volilo 15 procent Němců, což je její vůbec nejvyšší celostátní podpora. Strana, která vystupuje především jako odpůrce imigrace, by skončila ve volbách na třetím místě.

Podpora ostatních uskupení zůstává stabilní. Zelené by nyní volilo 13 procent Němců, postkomunistickou Levici 9,5 procenta voličů. Do Spolkového sněmu by se vrátila i Svobodná demokratická strana (FDP), která by nyní dosáhla na osm procent hlasů.