Jiří Ovčáček a Petr Bystroň.

Jiří Ovčáček a Petr Bystroň. Zdroj: Profimedia.cz

Všichni jste extrémisti! Označovat bezdůvodně někoho za krajní pravici je nebezpečné

Na webu Reflexu vyšel v pondělí komentář Jiřího Leschtiny popisující setkání prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka s předsedou bavorské buňky německé strany Alternativa pro Německo (AfD) Petrem Bystroněm. V textu se střílí pojmy jako “extrémista” a “krajní pravice”. Ale proč?

Pravda je, že setkání bylo dost zvláštní. Jakou má logiku, aby se mluvčí ve jménu prezidenta formálně setkával se zahraničními politiky? Z českého pohledu asi žádnou. Z pohledu AfD může být takové setkání hodnoceno jako úspěch. To je ale Zemanův problém, ne Bystroňův.

Titulek Leschtinova komentáře zněl “Jak Zeman vtělený do Ovčáčka přijímal extrémistu z Bavor” a autor v něm Bystroně popisuje jako “krajně pravicového politika” z “extrémistické strany”.

Strana AfD byla v Německu založena profesory ekonomie v reakci na to, jak vládnoucí CDU a vůbec celá evropská politická elita řešila problémy eurozóny, zejména Řecka. Vzhledem k tomu, kolik set miliard eur bylo posláno na záchrany předlužených zemí a vytisknuto Evropskou centrální bankou z téhož důvodu, a vzhledem k tomu, že se dnes znovu jedná o zlehčení dluhového břemene Řecka, to bylo úplně na místě. Tady ani náznak “extrémismu” najít nepůjde.

Leschtina zjevně myslí migrační vlnu. Co tedy Bystroň říká etrémistického o ní? Tady je několik úryvků z jeho rozhovorů, které nejlépe popisují jeho názor:

“Přijde mi naprosto perverzní migranty nejdříve pozvat do Německa, posléze, když si s nimi nevím rady, se je snažit vnutit svým sousedům a nakonec kritizovat země, které se tomu brání, jako nesolidární.”

“Ti, již jsou opravdu pronásledováni, mají právo zůstat, zbytek by se měl vrátit.”

“Nikdo z nás uprchlíky nekritizuje. Ti lidé se chovají racionálně, v každé učebnici ekonomie se dočtete, že když vám někde dají nějakou pobídku, tak tam jdete. Je to logické. To jim nikdo nevyčítá.”

Žádné střílení migrantů. Žádné plynové komory. Žádné hajlování. Žádné rasistické poznámky.

Bystroň ve skutečnosti žádá politiku, která ochrání skutečně postižené, ostatní vrátí a bude respektovat dávno dohodnutá pravidla týkající se vnější hranice Schengenu.

Setkání Ovčáček-Bystroň bylo divné, AfD jistě profituje z migrační krize, ale extrémismus a krajní pravice vypadá prostě jinak. Používání těchto slov pokaždé, když má někdo jiný názor, než jaký posvětila bruselská smetánka, nakonec jenom polidšťuje skutečné extrémisty. To je nebezpečné.