Transit Elevated Bus - jezdící tunel.

Transit Elevated Bus - jezdící tunel. Zdroj: TEB

Transit Elevated Bus - jezdící tunel.
Transit Elevated Bus - jezdící tunel.
Transit Elevated Bus - jezdící tunel.
3
Fotogalerie

Neuvěřitelný nápad z Číny: Kříženec tramvaje a mostu si nebude překážet s auty. Přejede je

Čínští vývojáři si myslí, že mají odpověď na nekonečné dopravní zácpy, které sužují jejich zemi. Aby si hromadná doprava nepřekážela s automobily, bude vyvýšená a auta ji místo předjíždění či objíždění podjedou, vlastně projedou. Nebo naopak

Říkají tomu Transit Elevated Bus, něco jako tranzitní vyvýšený autobus, ale je to spíš metro či tramvaj. Zkřížená s tunelem. Prý už za rok začnou nápad testovat. TEB nebude brzdit auta zastavováním ve stanicích a naopak přejede zácpy.

Maketu obřího kolejového stroje i nadějnou animaci představili před několika dny na 19. Mezinárodním high-tech veletrhu v Pekingu.

Vedoucí odvážného projektu Paj Č'-ming řekl čínské státní televizi CCTV, že do jednoho kolosu se vejde až 1200 lidí. „Náklady na výstavbu by ale měly být ve srovnání s metrem jen pětinové. Věřím, že prototyp postavíme do jednoho roku,“ dodal Paj.

„Dopravní zázrak“ by se pak prý mohl testovat v třímiliónovém přístavním městě Čchin-chuang-tao v provincii Che-pej.

Zatímco u laické veřejnosti vyvolal nápad nadšení, dopravní experti jsou daleko skeptičtější. Jednak nevěří, že by se mohl projekt realizovat nějak rychle, ale vyslovili i obavy o bezpečnost silničního provozu. Čínským řidičům totiž docela chybí disciplína.

Ovšem Číňané v posledních letech dokazují, že originálních odvážných řešení se vůbec nebojí. Uvidíme brzy.