Prezident John Magufuli se snaží v Tanzánii udělat trochu pořádek.

Prezident John Magufuli se snaží v Tanzánii udělat trochu pořádek. Zdroj: úřad prezidenta Tanzánie

Tanzanie platila deset tisíc neexistujících úředníků

Přes 10.000 neexistujících zaměstnanců. vyškrtla Tanzanie ze svého výplatního seznamu státních úředníků. Úřad premiéra oznámil, že státní pokladnu stály fiktivní pracovní posty bezmála padesát milionů korun měsíčně.

Východoafrická země v současné době provádí rozsáhlý audit financí, které státní správa vyplácí na mzdách. Kontroloři očekávají, že objeví další pracovní místa, která vznikla jen ke zneužívání státních financí.

Tanzanský prezident John Magufuli, který byl zvolen loni v říjnu, považuje boj proti korupci za jednu ze svých priorit. Od nástupu do funkce propustil řadu vysokých představitelů a vyhlásil několik úsporných opatření, například zakázal zbytné cesty vládních činitelů do zahraničí či loni v listopadu radikálně seškrtal rozpočet na slavnostní inauguraci nového parlamentu.

Magufuli rovněž zrušil oslavy Dne nezávislosti a místo nich nařídil celostátní úklidovou akci, se sbíráním smetí pak osobně pomáhal. Svůj krok tehdy vysvětlil tím, že by bylo hanebné slavit, zatímco jiní lidé v zemi umírají na choleru.