Recep Tayyip Erdoğan.

Recep Tayyip Erdoğan. Zdroj: Prezidentský úřad Turecka

Ahmet Davutoğlu a Recep Tayyip Erdoğan.
Summit EU-Turecko
Angela Merkelová jednala v Ankaře.
Utonulý hošík prchající před syrským zmarem hnul světem.
4
Fotogalerie

Dohody EU s Tureckem se začínají hroutit: Erdoğan nezmění teroristický zákon

Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdoğana Ankara nezmění své protiteroristické zákony, jak to požaduje EU. Erdoğan to podle agentury Reuters řekl ve veřejném projevu, přenášeném živě v televizi. Revize této legislativy je jednou z podmínek pro bezvízový styk mezi unií a Tureckem. Erdoğanovo prohlášení přichází dva dny poté, co Evropská komise doporučila zrušit víza pro Turky do června.

"EU nás žádá o změnu protiteroristického zákona. Ale v tom případě říkáme: My si půjdeme naší cestou a vy si jděte tou svou," uvedl Erdoğan podle agentury AFP. Jeho prohlášení přichází den poté, co oznámil demisi premiér Ahmet Davutoğlu, který migrační dohodu s EU vyjednal. Její součástí je i zrušení víz pro turecké občany unií do června.

Ankara ale musí pro zavedení bezvízového styku splnit celkem 72 technických podmínek, z nichž některé ještě splněny nejsou. Zcela otevřené jsou právě protiteroristické zákony, dále boj proti korupci, ochrana dat a spolupráce soudů s unijními státy a spolupráce s Europolem.

Prezident Erdoğan požaduje na tureckém parlamentu šířeji definovat terorismus, mimo jiné i pokud jde o jednání kompliců teroristů. Podle kritiků návrhu může být nový zákon ale zneužit ke stíhání odpůrců tureckého prezidenta. Za komplice by totiž mohli být pak režimem označeni i politici či novináři, kteří podporují větší práva Kurdů či volají po zastavení turecké operací armády na jihovýchodě Turecka.

EU slíbila Turecku při splnění všech podmínek dosáhnout ke 30. červnu bezvízového styku výměnou za pomoc Turecka při zvládání migrační krize ve snaze snížit počty migrantů připlouvajících přes Egejské moře do Řecka. Unie za to slíbila i obnovení zamrzlých přístupových rozhovorů či finanční pomoc ke zlepšení situace v tureckých uprchlických táborech.