Spirála násilí...

Spirála násilí... Zdroj: MGM

Tom a Jerry nám dělají z dětí teroristy, láteří vysoký egyptský úředník

Budou brzy Tom a Jerry, populární kreslené postavičky pro děti, obviněny z terorismu? Šéf egyptské Státní informační služby Saláh Abdel Sádik na mediální konferenci v Káhiře prohlásil, že „Tom a Jerry vykreslují násilí legračním způsobem, a tím vytvářejí představu, že násilí je přirozené“.

 

Sádik na konferenci „Média a kultura násilí“ na Káhirské univerzitě přičetl vzestup násilí a extremismu v celém arabském světě například Tomu a Jerrymu, videohrám a některým filmům. Informoval o tom web egyptianstreets.com.

Záhy po jeho vystoupení se na webu egyptských novin Youm7 objevil článek Pět obvinění, jimž Tom a Jerry čelí v Egyptě. V něm se píše, že animáci podkopávají představu o spravedlnosti, že navádějí děti ke kutí zákeřných plánů, ba povzbuzují k násilí používáním nožů, střelných zbraní či motorových pil. Prý se děti od nich mohou naučit i tak negativním věcem, jako je pití alkoholu, kouření a krádeže. A zkreslují smysl pro spravedlnost, neboť obvykle vítězí myšák, třebaže je legálním obyvatelem domu kocour, jehož povoláním je myši chytat.

Ne že by hned egyptské úřady kreslený seriál zakázaly, ale s cenzurou to docela umějí. Například známý film Vlk z Wall Street byl v Egyptě zkrácen až o 45 minut sexuálních či fetovacích scén. Sádik by preferoval, aby „zmizely“ i některé násilné videohry. Že by se tu otevíral trh pro harmonické a nenásilné příhody krtka a pandy?