Ahmed az-Zend (uprostřed) je ministrem od května, kdy ho jmenoval prezident Sísí (vpravo).

Ahmed az-Zend (uprostřed) je ministrem od května, kdy ho jmenoval prezident Sísí (vpravo). Zdroj: www.profimedia.cz

Mohammed Badie stojící v čele Muslimského bratrstva
Muhammad Mursí
Muslimské bratrstvo má nezanedbatelný vliv.
3
Fotogalerie

Musíme zabít 400 000 Muslimských bratrů, jinak nebudu mít klid, řekl egyptský ministr

„Přísahám při Bohu, že oheň v mém srdci nebude uhašen, dokud nezabijeme všechny přívržence Muslimského bratrstva,“ řekl před několika dny v egyptské televizi tamní ministr spravedlnosti Ahmed az-Zend. Má to být podle něj pomsta za zabité vojáky a policisty. Všechny členy i příznivce bratrstva označil za teroristy.

Podle ministra az-Zenda bylo mělo být zabito 400 tisíc těchto teroristů. Když ho jeden z přítomných hostů televizní diskuse upozornil, že Muslimské bratrstvo má jen 10 tisíc členů, tak řekl, že zabiti mají být i ti, kteří této islamistické organizaci pomáhají. Informoval o tom britský web middleeasteye.net.

Jak ale přišel ministr na číslo 400 tisíc, není jasné, protože „bratry“ podporují v Egyptě milióny lidí. Ostatně v roce 2012 vyhráli volby a kandidát bratrstva, Muhammad Mursí, se stal prezidentem, než ho zase v červenci 2013 svrhli vojáci.

Az-Zend také ventiloval své představy o tom, které země bratrstvo finančně podporují – má se jednat o Turecko, Katar a Írán. Jenže Muslimské bratrstvo je konzervativní sunnitská skupina a Írán je ší’itský. Zda by skutečně Teherán podporoval sunnity, o tom se dá pochybovat.

Ministr také „varoval“ televizní diváky a veřejnost, že odstoupí z funkce, pokud nebudou uvěznění vůdci Muslimského bratrstva popraveni.

Přestože Muslimské bratrstvo bylo koncem roku 2013 v Egyptě opět zakázáno, má nadále širokou podporu obyvatelstva. Není to jen náboženská organizace, ale i společenská, provozuje třeba nemocnice, školy či domovy důchodců. Má mnoho příznivců tradičně mezi učiteli či lékaři.