Angela Merkelová má dilema

Angela Merkelová má dilema Zdroj: Profimedia

Strana Angely Merkelové je nejslabší za posledních 5 let, antiuprchlická AfD naopak posiluje

Zatímco americký prezident Barack Obama chválí kancléřku Angelu Merkelovou za její vstřícnost k uprchlíkům, němečtí voliči si myslí pravý opak. Vládnoucí strana CDU/CSU má totiž momentálně vůbec nejnižší podporu za posledních 5 let. Pokud by se uskutečnily volby tento týden, hlasovalo by pro ni jen 33 procent lidí. Naopak neustále posiluje antiimigrační strana AfD, která už má 14 procent a je třetí nejsilnější.

Postupné oslabování Merkelové vládnoucí CDU/CSU ukázal i průzkum veřejného mínění DeutschlandTrend pro televizi ARD, který byl zveřejněn v pátek. Strana získala podporu 33 procent, což je nejméně od roku 2011. V posledních parlamentních volbách v září 2013 vyhrála CDU/CSU se 41,5 procenta.

Naopak skokanem poslední doby je Alternativa pro Německo (Afd), která získala v průzkumu 14 procent a ve východním Německu dosahuje její podpora až 20 procent. V celostátních volbách v roce 2013 to bylo pouze 4,7 procenta a do Bundestagu se nedostala.

Angele Merkelové u voličů podle odborníků uškodila její mimořádně vstřícná politika k uprchlíkům, ale v posledních týdnech i to, že podpořila stíhání televizního komika Jana Böhmermanna, který složil urážlivou báseň na tureckého prezidenta Erdoğana. Až 80 procent Němců považuje tento postup kancléřky za chybný. Merkelová pod tlakem v pátek nakonec v televizi Ntv přiznala, že udělala chybu, že původně podpořila možné potrestání Böhmermanna „za urážku cizí hlavy státu“. I podle ní by ale stíhání odporovalo německému pojetí svobody slova.

S ještě většími problémy se kromě CDU/CSU potýká i její koaliční partner, sociálnědemokratická SPD. Ta měla podle posledního průzkumu 21 procent a v některých částech Německa je to už dokonce pod 15 procent.

Kromě Afd získávají silnější pozice také Zelení, kteří mají dnes podporu 12 procent Němců. Někteří politologové proto odhadují, že v budoucí vládní koalici by se mohli objevit právě i Zelení.