Fidel Castro

Fidel Castro Zdroj: Profimedia.cz

"Brzy zemřu," oznámil vůdce kubánské revoluce Fidel Castro

Churavějící vůdce kubánské revoluce Fidel Castro v úterý přednesl jeden z nejdelších projevů za posledních několik let. Učinil tak při příležitosti 50. výročí, co se totalitní komunistická strana stala jedinou a dodnes vládnoucí stranou na Kubě.

"Bude mi 90 let. Můj čas se brzy naplní, ale myšlenky kubánských komunistů přežijí jako důkaz toho, že pokud se na nich pracuje se zapálením, tak mohou vyprodukovat jak duševní, tak fyzickou potravu pro lidi," řekl Castro. Devadesát mu bude v srpnu a už několik let se potýká s velkými zdravotními problémy.

"Tohle je možná naposledy, kdy v této místnosti mluvím," uzavřel Fidel Castro svůj proslov před více než 1000 členy komunistické strany. Více z projevu zatím západním médiím není známo. Několik vět z projevu se objevilo na webu havanatimes.org.

Podle Jona Lee Adresona, novináře maganízu The New Yorker, který nyní pracuje na knize o Castrovi, je jedním z důvodů náhlého vystoupení někdejšího kubánského vůdce na veřejnosti také návštěva amerického prezidenta Baracka Obamy na Kubě, kde se objevil jako první americký prezident po 90 letech. Obama zde přednesl proslov, který byl pro mnohé členy vedení komunsitické strany nepřijatelný a podle některých dokonce reprezentoval ideologický útok.