Logo Mitsubishi

Logo Mitsubishi Zdroj: Pixabay

Interiér Nissanu
Podvod se spotřebou paliva - ilustrace
Tachometr - ilustrační foto
3
Fotogalerie

Výrobci přiznali falšování spotřeby paliva u nissanů a mitsubishi

Japonský výrobce automobilů Mitsubishi Motors přiznal, že falšoval výsledky testů, které ukazovaly spotřebu paliva u 600 tisíc automobilů – Mitsubishi a Nissan. V reakci na zprávu spadly jeho akcie o 15 procent.

Podvádění se týkalo modelů Mitsubishi eK wagon a eK Space (147 tisíc aut) a Nissan Dayz Roox (468 tisíc). Problém odhalilo interní vyšetřování, jež v Mitsubishi Motors následovalo poté, co Nissan upozornil na rozdílná data ve výsledcích testů.

Šestý největší výrobce vozidel v Japonsku tvrdí, že již zastavil výrobu těchto vozů a ustavil vyšetřovací komisi, píše BBC. Také prý vše nahlásil japonskému ministerstvu dopravy. Jedná se o první případ, kdy japonská automobilka nahlásila podvodné jednání při testech spotřeby paliva.

Skandál Mitsubishi přichází po letech, kdy se automobilka snažila usilovně získat zpět důvěru zákazníků, kteří ji ztratili počátkem tisíciletí. Tehdy výrobce marně usiloval o zakrytí skandálu se špatnými brzdami, spojkami a nádržemi, jež měly tendence vypadávat, dodávají LA Times. A také jen sedm měsíců po obrovském průšvihu Volkswagenu, který falšoval výsledky emisních testů u diesolových motorů u desítek milionů aut po celém světě.