Jean-Claude Juncker.

Jean-Claude Juncker. Zdroj: EU

Šéf Evropské komise Juncker: Příliš vám zasahujeme do životů. Euroskeptikům se nedivím

Rostoucí euroskepticismus mezi občany Evropské unie je částečně způsoben tím, že Brusel příliš zasahuje do života obyčejných lidí. Uvedl to dnes předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Podle něj by bylo lepší, kdyby v některých oblastech, které nyní spadají do pravomoci EU, rozhodovaly opět jednotlivé členské země.

"Myslím, že jedním z důvodů, proč se Evropané odvracejí od evropského projektu, je to, že zasahujeme do příliš mnoha oblastí jejich soukromého života," uvedl Juncker. Evropská komise pod jeho vedením proto předkládá mnohem méně směrnic a nařízení než dříve, dodal.

Dnešní Junckerovo vyjádření, které přišlo nedlouho po referendu v Nizozemsku, v němž občané odmítli bližší vztahy EU s Ukrajinou, najde podle agentury Reuters odezvu především v Británii, kde se bude v červnu v referendu hlasovat o setrvání země v EU.

Podle Junckera je ale nadále potřeba prohlubovat spolupráci mezi státy osmadvacítky a to především v oblasti migrace a bezpečnosti.

"Udělali jsme chybu, když jsem přespříliš regulovali a zasahovali příliš do denních životů našich spoluobčanů... Ale bylo by rovněž chybou, kdybychom nebrali dostatečné ohledy na princip solidarity," řekl Juncker.

Evropský projekt podle něj ztratil "část své přitažlivosti", Evropská komise pod jeho vedením se prý ale proti tomu snaží bojovat.