Changzhou Foreign Language School

Changzhou Foreign Language School Zdroj: Facebook

Zamoření životního prostředí - ilustrační foto
Studentka ukazuje vyrážku, která se jí objevila po přechodu do nové budovy školy v pořadu čínské státní televize
Zamoření životního prostředí - ilustrační foto
3
Fotogalerie

Stovky žáků čínské jazykovky onemocněly, škola stojí na skládce toxických odpadů

Vyrážky, krvácení z nosu, bolesti hlavy, kašel a v nejhorších případech i lymfom a leukémie – to jsou neduhy a nemoci, které se objevily u stovek studentů jazykové školy Čchang-čou v provincii Ťiang-su. Rodiče jsou přesvědčeni, že za to může nový kampus, který byl vybudován na toxickém území.

Reportáž o Changzhou Foreign Language School přinesla státní televize CCTV v neděli, podle New York Times bylo ovšem celkové vyznění takové, že čínské autority si posvítily na chemické giganty a jsou vůči nim tvrdší kvůli loňské tragédii při masivním výbuchu v chemické továrně v Tchien-ťin.

V pořadu zaznělo, že nová budova školy stojí na místě, kde působily tři chemické závody; ty pouštěly toxiny, včetně těch obsahujících těžké kovy a toluen, aceton a chlorobenzen, do podzemní vody a do půdy. Limit byl u jednoho z karcinogenů přesažen 100tisíckrát.

Několik měsíců po nástupu na nový kampus si stovky dětí začaly stěžovat na bolesti hlavy, vyrážky a krvácení z nosu. Celkem 641 žáků vyhledalo lékařskou pomoc a u 493 z nich byl diagnostikován lékařský problém, včetně abnormalit v krevním obrazu a ve štítné žláze. Také se objevily případy leukémie a lymfomu, shrnuje reportáž South China Morning Post.

Rodiče se obrátili na školu, která už v únoru trvala na tom, že je vše v pořádku a že toxické podloží, na němž stojí, bylo částečně odtěženo a zbytek byl odizolován vrstvou jílu. Po odvysílání pořadu CCTV nicméně rozruch, který to způsobilo mezi Číňany, vyvolal u úřadů příslib, že vše ještě řádně prověří. Už v úterý ale otočily a zástupci města prohlásili, že pouze čtyři studenti z 2 451 žáků byli nemocní a nikdo nebyl diagnostikován rakovinou, cituje Beijing News britský deník Guardian.

Čína je notoricky známa laxním přístupem k environmentálním dopadům svého ekonomického zázraku posledních dekád. Přímá souvislost mezi stovkami nemocných a kontaminovanou půdou ještě musí být prokázána, ale odborníci jsou jí téměř jisti: „To znečištění bylo evidentní, a pokud vím, látky, které byly v půdě nalezeny, jsou podobné těm, kterých zbavovaly dotyčné chemické továrny,“ řekl v reportáži CCTV Pchan Siao-čchuan, expert na veřejné zdraví z Pekingské univerzity.