Naděžda Savčenková

Naděžda Savčenková Zdroj: ČTK

Kyjev se prý s Moskvou předběžně dohodl na osvobození Savčenkové

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes naznačil, že se s Ruskem předběžně dohodl na mechanismu osvobození ukrajinské pilotky Nadiji Savčenkové, která si v Rusku odpykává trest 22 let vězení za údajný podíl na vraždě dvou ruských novinářů. Kreml tuto zprávu nekomentoval, pouze připustil, že o Savčenkové při pondělním telefonátu prezident Vladimir Putin s Porošenkem hovořil.

Podle Interfaxu oba prezidenti jednali i o osvobození Jevgenije Jerofejeva a Alexandra Alexandrova, dvou ruských vojáků odsouzených v pondělí v Kyjevě ke 14 letům vězení za podněcování k terorismu. Média obou zemí spekulovala, že se chystá výměna ruské dvojice za Savčenkovou.

Porošenko ale dnes tuto výměnu nepotvrdil. "Včerejší (pondělní) rozhovor s Putinem se uskutečnil z mé iniciativy a na základě předběžných jednání a zdá se mi, že se nám podařilo dohodnout určitý postup osvobození Nadiji," prohlásil ukrajinský prezident.

Savčenková je vězněna v západoruském Rostově na Donu. Do věznice jí dnes telefonoval Porošenko, který Ukrajinku vyzval, aby ukončila protestní hladovku. "Jsem rád, že mi vyhověla," napsal pak prezident na twitteru. Podle ukrajinských médií Savčenková hladověla téměř dva týdny, její stav byl podle některých zdrojů vážný.

Její naděje na brzké osvobození dnes podpořilo rozhodnutí Jerofejeva a Alexandrova zříci se odvolání proti trestu 14 let. Proti svému trestu se neodvolala ani Savčenková. Pokud by kdokoli trojice svého práva na odvolání využil, perspektiva výměny by se oddálila. Podle ruských expertů může k výměně odsouzených dojít jen v okamžiku, kdy je rozsudek pravomocný.

Ukrajinku dnes v jejím vězení v západoruském Rostově navštívil místní ukrajinský generální konzul, jak se na tom v pondělním telefonickém rozhovoru dohodli Putin a Porošenko. O výsledcích návštěvy zatím konzul novináře neinformoval.