Obraz "Make America Great Again" umělkyně Illmy Goreové

Obraz "Make America Great Again" umělkyně Illmy Goreové Zdroj: illmagore.com

Milión za nahého Trumpa s malým kašpárkem. Umělkyni hrozí žalobou

Za obraz nahého Donalda Trumpa, v současnosti oceňovaný na milión liber, kdosi hrozí umělkyni žalobou. V Americe jej nechtěli vystavit, a tak musela za oceán.

 

Autorka obrazu Make America Great Again (Učiňme Ameriku znovu velkou, což je Trumpovo volební heslo) Illma Goreová tvrdí, že k vytvoření díla byla inspirována shromážděním. Další prezidentský kandidát, Marco Rubio, tam o Donaldu Trumpovi prohlásil: „Víte, co se říká o mužích, kteří mají malé ruce? Nedá se jim věřit.“ Na což Trump reagoval o několik dní později prohlášením, že „garantuje“, že nemá „v téhle oblasti žádný problém“.

Obraz nazvaný podle Trumpovy kampaně, na němž je kdosi velmi podobný tomuto republikánskému kandidátovi a na němž má postava malý penis, se stal terčem nenávistných komentářů a anonymních výhrůžek od počátku. Poté, co fotografii obrazu cenzura odstranila z portálu eBay, jej Goreová publikovala na svém facebookovém profilu, odkud se sociálními sítěmi šířil dál. Z původní cenovky 100 tisíc liber se tak jeho cena vyšplhala na aktuální milión.

Obraz "Make America Great Again" umělkyně Illmy GoreovéObraz "Make America Great Again" umělkyně Illmy Goreové|illmagore.com

Goreová se kvůli výhrůžkám smrtí přemístila z Los Angeles do Velké Británie, kde obraz visí v Maddox Gallery v londýnské čtvrti Mayfair. Americké galerie si totiž netroufly obraz vystavit z obav před rozzuřenými Trumpovými fanoušky. Nyní umělkyně pro změnu čelí anonymním výhrůžkám žalobou, pokud obraz prodá. Zřejmě to hodlá udělat, protože už slíbila, že část výtěžku z prodeje hodlá věnovat losangeleské charitě Safe Place for Youth, která pomáhá mladým bezdomovcům.

Make America Great Again byl vytvořen, aby vzbudil reakci – ať dobrou, či špatnou – na důraz, jaký přikládáme tomu, jaká máme těla. Nikdo by se neměl cítit umenšený na osobě kvůli velikosti svého penisu či vagíny, protože to nijak nevypovídá o tom, jaký je. Vaše genitálie vás nedefinují, ať už přijde na vaše pohlaví, moc, či status. Krátce řečeno, můžete být ohromný chuj bez ohledu na to, co skrýváte pod poklopcem,“ stojí v popisu obrazu.