Ivana Trumpová si dál žije na vysoké noze.

Ivana Trumpová si dál žije na vysoké noze. Zdroj: ČTK/APInvision/Andy Kropa

Výraz posměchu vůči floridskému senátorovi Rubiovi?
Ivanka Trumpová
Melania Trumpová.
Ivana Trump
Ivanka Trumpová otce přijela na kampaň podpořit.
9
Fotogalerie

Ivana Trumpová: Donald do politiky nešel dřív kvůli mně. A znásilnění vzala zpět

Ivana Trumpová (rozená Zelníčková) byla 15 let vdaná za Donalda Trumpa, který teď usiluje o nominaci republikánů na amerického prezidenta. Bývalá československá reprezentantka v lyžování a modelka se teď v rozhovoru pro deník New York Post vyjádřila i k politickým ambicím svého bývalého muže.

Podle Ivany Trumpové (67) se Donald myšlenkou na politickou kariéru zabýval už dávno. Trump při své kampani například ostře kritizuje mexické imigranty, protože miliony z nich pobývají v USA ilegálně. Volá proto i po zesílení a dokončení zdi na mexicko-amerických hranicích.

Trumpová v rozhovoru k tomu řekla: „Nemám nic proti Mexičanům. Amerika imigranty potřebuje. Kdo by jinak uklízel naše obývací pokoje? Američané to dělají neradi. Ale měli by zde být jen legálně, jinak zneužívají různé dávky.“ Přestože Ivana Trumpová je sama imigrantkou, trvá i na tom, aby USA a Mexiko oddělila zeď, pokud není možné jinak ilegální migraci zastavit.

K mnoha kontroverzním výrokům exmanžela, které zazněly v jeho kampani, pak dodala: „Je velmi otevřený. Prostě říká, jak to je. Není to žádný politik, je to podnikatel. Ale ví, jak mluvit. Může mít hodinový projev spatra a nepotřebuje k tomu žádné poznámky."

A současná žena Donalda Trumpa Melanie (mimochodem, také imigrantka, pochází ze Slovinska) by podle její předchůdkyně byla jako první dáma Spojených států "OK".

Byla to prý Ivana, kvůli komu se magnát nedal na politiku už dřív. Zvažoval to podle ní už na přelomu 80. a 90. let. Jenže: "Přišel rozvod, přišel skandál, Američanky mě milovaly a jeho nenáviděly... Takže nepřicházelo v úvahu, aby vstoupil do politiky.

A jaký skandál? Když se Trumpová dozvěděla, že má manžel vážnou aféru s jinou modelkou (ta jí to sama oznámila), spustila virvál. Dokonce tvrdila, že ji manžel znásilnil. A při rozvodu ho nijak nešetřila, i když to prý pro něj byl hlavně souboj jako každý jiný byznys. Rozvedli se v roce 1992 po patnáctiletém manželství, Trumpová dostala jako vyrovnání některé nemovitosti a 14 milionů dolarů v hotovosti.

Jakmile se dohodli, hrany se prý otupily a Trumpová postupně brala zpátky nařčení ze znásilnění. Teď tvrdí, že jsou dnes přátelé. Ostatně jejich dcera Ivanka, ale i další dva synové, otce v kampani vehementně podporují. A sama emanželka mu prý během kampaně ráda radí.