Japonsko zasáhlo zemětřesení

Japonsko zasáhlo zemětřesení Zdroj: ČTK

Japonsko zasáhlo zemětřesení
Japonsko zasáhlo zemětřesení
Japonsko zasáhlo zemětřesení
Japonsko zasáhlo zemětřesení
Japonsko zasáhlo zemětřesení
6
Fotogalerie

Japonsko zasáhlo silné zemětřesení, zemřely desítky lidí

Několik desítek mrtvých si vyžádalo páteční zemětřesení na japonském ostrově Kjúšú. Oficiálně dnes bylo zatím potvrzeno 20 mrtvých, odhady místních úřadů jsou ale výrazně vyšší. Kolem 1500 lidí bylo zraněno, 80 z nich těžce. Zemětřesení o síle 7,3 stupně následovalo den poté, co si čtvrteční otřesy v téže oblasti vyžádaly minimálně devět mrtvých a více než 1100 zraněných.

Do záchranných prací se zapojilo 20.000 příslušníků japonské armády, do oblasti neštěstí byli povoláni i policisté a hasiči. Vládní mluvčí Jošihide Suga vyzval obyvatelstvo, aby nepodléhalo panice. "Pomozte si, prosím, vzájemně a zůstaňte v klidu," uvedl v televizním prohlášení.

Japonský premiér Šinzó Abe varoval před dalšími problémy, které může způsobit očekávané špatné počasí v postižené oblasti. Na jihozápadě ostrova meteorologové předpovídají déšť a silný vítr, který může uvolnit masy kamení a půdy a způsobit ničivé sesuvy. "Dnešní den bude ještě velkou zkouškou," varoval premiér. Podle místních médií už sesuvy půdy zničily několik mostů důležitých pro zásobování postižených zón a vážně zkomplikovaly záchranné práce.

Rozsáhlé škody způsobily podle agentury Reuters otřesy ve městě Kumamoto, které leží nedaleko epicentra zemětřesení. Řada budov ve městě shořela, několik mostů se zřítilo. Obyvatelům s bydlištěm v okolí místní přehrady úřady doporučily evakuaci z obavy před protržením hráze. Vážně je poškozen starobylý hrad v centru města.

Mnoho vyděšených lidí zabalených do dek posedává na troskách domů, jiní se rozhodli tábořit v otevřeném prostoru rýžových polí ze strachu před dalšími otřesy. Bez proudu je 170.000 lidí, bez vody 385.000. Vázne doprava, železniční a silniční tunely zablokovala propadlá zemina, letiště v Kumamotu bylo uzavřeno a některé dálnice zavalily sesuvy půdy.

Podle Sugy se předpokládá, že pod sutinami je uvězněno či pohřbeno téměř 80 lidí. Premiér Abe uvedl, že úřady se snaží zjistit rozsah škod a poskytnout obyvatelům co nejpřesnější informace o situaci. Na zhodnocení ekonomických dopadů zemětřesení je podle guvernéra japonské centrální banky Haruhika Kurody zatím příliš brzy.