Orley Fenelon

Orley Fenelon Zdroj: Facebook

Můžete nahradit i Zemana. Dvanáctiletý kluk byl 2 dny premiérem Austrálie (na Wikipedii)

Myslíte si, že můžete nahradit pro svět Miloše Zemana na místě prezidenta? Na internetu by se vám to asi lehce podařilo. V Austrálii teď rozebírají podobný kousek dvanáctiletého školáka Orleye Fenelona, který v neděli upravil na Wikipedii stránku se seznamem premiérů země a napsal do něj od 10. dubna sám sebe. A dva dny se nic nedělo, než někdo zjistil, že je to nesmysl.

 

Pravda, australští premiéři se mění poměrně rychle, v posledních letech v úřadu celé volební období nikdo nevydržel. V současnosti vede kabinet Malcolm Turnbull, ale aby figuroval v seznamu dvanáctiletý kluk, to už je něco.

Orley Fenelon, který je z Brisbane, popsal celou akci pro web Newsbeat: „Já a moji kamarádi jsme hovořili o americké prezidentské kampani a pak nás napadlo, že zkusíme u nás změnit premiéra. Alespoň na Wikipedii. Tak jsem ty stránky upravil.“

Výpis premiérů Austrálie na WikipediiVýpis premiérů Austrálie na Wikipedii|Facebook

Orley si myslel, že si toho někdo ihned všimne a chyba se opraví, jak je standardem. Jenže dva dny se nic nedělo.

„Až bude někdo psát knihu o australské politice, třeba do ní budu zahrnut. Ale jinak se v době, co jsem byl premiérem, nestalo vůbec nic,“ vysvětluje kluk, který chodí do sedmé třídy základní školy.

Ani skutečný předseda Malcolm Turnbull po celou dobu výměny netušil, že alespoň podle Wikipedie už nezastává svůj post.

Na sociálních sítích se pak objevily jízlivé poznámky, že celé to je důkaz toho, že Austrálie ve světě vůbec nikoho nezajímá, včetně jejího premiéra.