Zabavený králík

Zabavený králík Zdroj: Queensland Police

Morče - ilustrační foto
Vypadá jako Vrána, ale je to Králík - z filmu Vrchní, prchni
Syslus modrobulvus - z večerníčku o Spejblovi a Hurvínkovi
3
Fotogalerie

Králík není morče, nenechala se ošálit australská policie a ušáka zabavila

Policie v australském státě Queensland zabavila králíka majiteli, který se ho snažil ochránit před odebráním: zvolil zatloukací metodu, totiž tvrzení, že je to morče.

Ostrovní státy s unikátní faunou a flórou, například Austrálie a Nový Zéland, mají přísné zákony na ochranu přírody. Pravda, až nyní, když je spousta unikátních biotopů a živočišných druhů nenávratně zničena. Vždycky se však najde někdo, kdo se nad zákon cítí být oprávněn povznést, a jeho rebelie může znamenat zkázu pro okolní prostředí.

Ke karavanu jednoho takového výtečníka byla springwoodská policie přivolána kvůli jinému incidentu, strážci zákona si však klece s králíkem všimli. Tvrzení majitele, že jde o morče, neuvěřili a králíka odebrali. Ušatý mazlíček Boo měl štěstí v neštěstí, protože o vlásek unikl smrti. V Queenslandu zabavená zvířata většinou utratí, majitel však kontaktoval útulek pro králíky v sousedním Novém Jižním Walesu a jeho pracovníci slíbili, že se Booa ujmou.

Králíci se v Queenslandu mohou chovat jen za zvláštním účelem, například pro cirkus nebo kouzelnickou show či pro výzkumné účely. Porušení zákona může znamenat pokutu až 44 tisíc australských dolarů a uvěznění až na šest měsíců, píše The Guardian.

To jenom obyvatel karavanu si to představoval jako Hurvínek válku. Totiž Hurvínek sysla (čas zhruba 6:20 a dál):