Changi, Singapur

Changi, Singapur Zdroj: Eternal dragon, CC BY 3.0

Letiště Inčchon, Soul, Jižní Korea
Letiště v Mnichově, Německo
Letiště Haneda, Tokio, Japonsko
Letiště v Hongkongu
Centrair, u města Nagoja, Japonsko
9
Fotogalerie

Rádi cestujete? Nejlepší letiště je v Singapuru, třetí v Mnichově. Praha se udržela v první stovce

Chystáte se na cestu letadlem? Pokud ano, tak vězte, že nejlepším letištěm na světě je Changi v Singapuru, následované jihokorejským Inčchonem; bronzové je letiště Franze Josefa Strauße v nedalekém bavorském Mnichově. Pražské Letiště Václava Havla skončilo na 93. místě a oproti loňsku si pohoršilo o osm míst.

Že je singapurské letiště Changi nejlepší, není žádným překvapením, protože dlouhá léta poskytuje nejenom výborné služby, ale je i nesmírně čisté a pro cestující příjemné.

Pořadí nejlepších letišť světa vyhlašuje s pomocí hlasování cestujících už od roku 1999 britská konzultační firma Skytrax. Mimochodem, první ročník tehdy vyhrálo mezinárodní letiště Schiphol v nizozemském Amsterdamu. Teď skončilo na 13. místě. Mezitím byl totiž zaznamenán nejenom drtivý tlak vynikajících asijských aerolinek, ale s tím je spojená i výstavba a rozvoj letišť v Asii. V první desítce je sedm leteckých přístavů z tohoto kontinentu.

Jako tradičně nejsou v tomto žebříčku v popředí letiště v USA, z nichž je nejlepší na 32. místě Cincinatti. V Česku se hodně hovoří i o letišti v Dubaji, které je na 26. místě a o příčku za ním je u nás velmi populární Barcelona.  

Pražské Letiště Václava Havla skončilo v hlasování na 93. místě, ale oproti loňsku si pohoršilo o osm příček. Před Prahou skončila ze sousedních zemí letiště v Mnichově (3. místo), Kolíně/Bonnu (19. místo), Vídni (29. místo), Düsseldorfu (39. místo) a Hamburku (40. místo). Lepší než Praha je například podle cestujících i vietnamská Hanoj.

Pořadí 10 nejlepších letišť světa:

1. Changi, Singapur

2. Inčchon, Jižní Korea

3. Mnichov, Německo

4. Tokio-Haneda, Japonsko

5. Hongkong

6. Centrair, u Nagoji, Japonsko

7. Curych, Švýcarsko

8. Londýn-Heathrow, Velká Británie

9. Osaka-Kansai, Japonsko

10. Dauhá-Hamad, Katar

Celkem bylo v období červen 2015 až únor 2016 hodnoceno 550 letišť ve světě. Ankety se zúčastnilo 13,5 milionů lidí ze 106 států. Pořadí samozřejmě ovlivnilo i to, kolik lidí z příslušného letiště cestuje.

Kompletní výsledky ankety najdete zde