Marfuša z filmu Mrazík

Marfuša z filmu Mrazík Zdroj: Gorky film studios

Ošklivka Betty
Tweet amerického ministerstva zahraničí
Zvoník od Matky Boží
Reakce uživatelů Twitteru na zprávu amerického ministerstva zahraničí
Reakce uživatelů Twitteru na zprávu amerického ministerstva zahraničí
5
Fotogalerie

Americké ministerstvo varovalo škaredy před prázdninami v cizině

„Jestli nejste dost pohlední v USA, v zahraničí to platí taky,“ varovalo tweetem americké ministerstvo zahraničí občany cestující do zámoří. Snesla se na ně za to kritika a spousta vtipů a úřad se uživatelům omluvil a tweet smazal.

Hashtag #springbreakingbadly obyčejně dává vcelku běžné, i když obvyklé rady typu „dávejte si pozor, když pijete“ nebo „za koupi padělaného zboží můžete být v USA stíháni“. Přes půl miliónu odběratelů nicméně ve středu dostalo výše zmíněný tweet v podstatě tvrdící, že ošklivci a ošklivky si mají dávat obzvlášť pozor, když se jim někdo bude snažit vlichotit a přimět je tak platit za předražené drinky, či je dokonce oloupit. Úředníci se takto snažili domluvit alespoň některým z množství studentů, kteří brzy vyrazí na týden jarních prázdnin do ciziny, třeba do Karibiku. A pitky samozřejmě tu a tam znamenají nějaké problémy.

Tweet lidi zmátl, urazil a způsobil újmu uživatelům, jejichž sebevědomí na jeho základě kleslo, píše The Guardian. Ministerstvo se za něj omluvilo, trvalo to nicméně několik hodin, během nichž se ti spíše pobavení vyřádili: Žádali ministerstvo, aby zhodnotilo jejich atraktivnost na škále 1 až 10, než vycestují; ptali se: „A co mám dělat, když jsem kus (10)?“ nebo parafrázovali vzkaz: „Zvedá se z vás Američanům kufr? Tak se bude Evropanům zvedat taky. S láskou Vaše ministerstvo.“