Kobzarro to the rescue!

Kobzarro to the rescue! Zdroj: Vocativ

„Зацепиться!“ Lepší shořet na střeše rychlíku, než pomalu vyhasnout u televizní obrazovky

Ocelový kolos mu rachotí pod nohama, matička Rus hvízdá kolem uší a pokérovaný hezounek z Ukrajiny Paša Bumčik přeskakuje z jednoho jedoucího vagónu na druhý. Ti mladí Slované se s tím prostě nepáraj.

Kobzarro je ruská supermanka, která se obléká do černého pláště a její tvář skrývají škrabošky šité na míru jejím specifickým hrdinským kouskům. Je jí osmnáct let a létá na vagonech vlakových souprav. Krátký film o ní teď vysílá youtubový kanál serveru Vocativ a vypadá takhle:

V klipu je Kobzarro k vidění v šestnácti stupních pod nulou v rychlosti přesahující šedesát kilometrů v hodině, toho času na střeše vagónu vlaku jedoucího ze stanice ve městě Ruské federace Ščolkovo, vzdáleném patnáct kilometrů od Moskvy. Letící dron zabírá vlakovou soupravu hlomozící zasněženou krajinou lemovanou bezvýchodnými ruskými paneláky a letící postavičku na posledním vagonu – což je právě Kobzarro, ve svém outfitu k nerozeznání podobná mladé Lady Gaga, šikovně upíchnutá na komunikační anténě na střeše posledního vagonu.

„Moje nejrychlejší jízda byla v 250 km/h,“ říká Kobzarro v klipu o svém trainsurfingu z Moskvy do Petrohradu. Kromě svištění na střechách vagonů (kde pokud člověka nesfoukne vichr, srazí mu lebku z ramen návěstidlo, když mu nesrazí lebku z ramen návěstidlo, tak ho sesmaží elektrický proud z železniční napájecí soustavy kalibru 3000 voltů, a když ho nesesmaží elektrický proud, tak ho v konečné stanici seberou ruští policajti a názorně mu předvedou, co to znamená, když se řekne „dveře se zavírají“, protože mu do nich zavřou hlavu.

Stejně jako Kobzarro si jízdu na střeše ruské „električky“ umí užít i Paša Bumčik, který na rozdíl od ní drandí po elektrifikovaných tratích Ukrajiny. Oba se – tak jako mnozí další dalece slovanští „zatsepeři“, jak si vlakoví surfeři říkají podle ruského výrazu „Зацепиться“, čili „naskoč si“ - kromě sebevražedného železničního supermanování věnují i všem těm dalším oblíbeným činnostem teenagerů na východ od Košic: prozkoumávají opuštěné industriální komplexy v rámci starého dobrého „urbexu“ nebo „urban exploringu“ a hlavně vylézají na absurdně vysoké stavby jako jsou věže vysílačů, na kterých si pak fotí selfíčka a padají dolů jako zralé švěstky.

Wikipedická stránka, která se věnuje externí jízdě na vlakovém vogonu („Ó fretná chrochtobuznosti!“)... pardon, trestem za překlep slova „vagon“ do podoby „vogon“ je tradičně citování vogonské poezie. Tedy Wikipedie uvádí, že „zatseping“ se stal rozšířeným fenoménem mezi mladými Rusy v období následujícím léto roku 2010, kdy se kvůli opravám na moskevské železnici ocitly mimo provoz tucty lokálních „električek“. V té době se již tak přeplněné vlaky proměnily v jezdící konzervy přervané lidmi, stejně jako lidmi oblepené, během čehož si několik mladých bohatýrů, kteří si tehdy na vlak „naskočili“, řeklo: hele, nevylezeme na střechu?

Výsledek se brzy dostavil: už v roce 2011 bylo napočítáno na sto mrtvol (a vážně zraněných), ve které se proměnila mladá těla nadějných „zatseperů“. Ti z lokálek přestoupili také na nejrychlejší vlak v rusku Sapsan, o kterém na začátku mluví také dívka Kobzarro.

O tom, proč se nejsebevražednější trendy teenagerů dočkávají nadšeného rozpuku už několik let právě na území matičky Rusi, by se daly sepsat stohy papíru a jistě to bude mít něco společného s širokou ruskou duší v kombinaci s utaženými šrouby putinova režimu a současnou globální politicko-společenskou gépéeskou (tedy spíše glonassem) nastavenou do horoucích pekel. Tohle vlakové bohatýrství (stejně jako bohatýrství slézání nadpozemských antén o výšce 650 metrů) je ale okulibé – a pokud se u něj mladý geroj zabije, alespoň nevezme nikoho s sebou (a kamery GoPro Hero4 Black 4K). Kdyby takoví mladí čeští řidiči, kteří rozšvihávají své káry o rodinná empévéčka nevinných kolemjedoucích v rychlosti dvou set padesáti kilometrů v hodině zvolili radši takhle švihácký způsob odchodu do věčných lovišť, bylo by nám všem o něco líp. A ještě by z toho bylo super video.