Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ČTK

Putin vytvoří Národní gardu, ta má bojovat proti terorismu a zajistit “veřejný pořádek”

Vladimir Putin před několika dny oznámil, že v Rusku vznikne nová ozbrojená složka. Prezident ji popsal jako složku bojující proti terorismu. Má to ale jeden velký háček - tzv. Národní garda bude spadat přímo pod Putina a bude smět také zajišťovat “veřejný pořádek”.

Co “veřejný pořádek” znamená, to prezident ani nových šéf Putinovy gardy nezmínil. Deklarovaný boj proti terorismu se ale díky této formulaci může rozšířit na boj proti odpůrcům režimu, například proti demonstrantům apod. Garda bude mít také zvlášní rozsáhlé pravomoci, mezi něž bude patřit například “povolení zabíjet”.

Zpravodajský server BBC uvedl, že Národní gardu povede bývalý agent KGB a Putinův loajální spolupracovník Viktor Zolotov. Ten bude zprávy o činnosti Národní gardy předávat přímo Putinovi. Oslabuje se tak pravomoc ministerstva vnitra, pod které by takováto ozbrojená složka státu měla spadat.

 

Načasování si server BBC vysvětluje blížícími se volbami, které v Rusku proběhnou letos v září. Uvedení nového projektu Národní gardy není nové, diskutuje se o něm již čtvrtým rokem. Přesto právě toto období pro jeho počátek je nejčastěji interpretováno jako snaha Putina upevnit si ještě silněji před nadcházejícími volbami v Rusku moc.