Studenti v Saudské Arábii

Studenti v Saudské Arábii Zdroj: Profimedia

Iráčtí uprchlíci
Demonstrace v Palestině
Bojovníci ISIS
3
Fotogalerie

Průzkum: Mladí Arabové odmítají ISIS a chtějí prosperitu

Polovina mladých Arabů považuje Islámský stát za největší problém Blízkého východu a nevěří, že se mu podaří ustanovit chalífát. Trápí je vysoká nezaměstnanost – ta je podle nich hlavním faktorem, jenž k ISIS některé láká, nikoli náboženské zanícení.

Vnímání džihádistů jako největšího problému regionu vzrostlo z loňska o třináct procentních bodů na 50 %, jen třináct procent mladých si umí představit, že by ISIS podporovalo, a to ještě, kdyby nepoužíval násilí. Což je oproti loňsku pokles – v roce 2015 si to uměla představit téměř pětina dotázaných. Půlku mladých také znepokojuje příliš velká role náboženství v regionu a veřejném životě a vztah mezi dvěma větvemi islámu – sunnitskou a ší’itskou, který se podle nich zhoršuje.

Velkým problémem ale zůstává nezaměstnanost – ve věkové kategorii 15–24 let je nezaměstnaných nejvíce na světě, 25 % (podle údajů Světové banky), což je okolo 75 miliónů lidí. Stabilita a prosperita se tak v hodnotovém žebříčku arabské mládeže posouvají výše, téměř dvojnásobný počet lidí je považuje za důležitější než hájení a propagaci demokracie. Naděje arabského jara se nesplnily a je to znát. Přesto dvě třetiny dotázaných stále chtějí větší osobní svobodu a garanci lidských práv, zejména pro ženy.

Třicet devět procent respondentů považuje konflikt v Sýrii za zástupnou válku světových a regionálních mocností, 29 % se domnívá, že jde o revoluci proti Asadovi.

Zemí, v níž by nejraději žili a považují ji za modelový stát, jsou Spojené arabské emiráty, hlavně kvůli ekonomické prosperitě a byznys příležitostem. Tamní porušování lidských práv nebylo součástí dotazníku.

Průzkum Arab Youth Survey 2016 PR agentury Asda a Burson-Marsteller se ptal 3500 respondentů mezi 18 a 24 lety z Alžírska, Bahrajnu, Egypta, Iráku, Jordánska, Kuvajtu, Libanonu, Libye, Maroka, Ománu, Palestiny, Kataru, ze Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, z Tuniska a Jemenu.