Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík.

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík. Zdroj: VŠE

Liberální institut vyloučil kontroverzního děkana Ševčíka

Správní rada Liberálního institutu vyloučila z institutu jeho bývalého ředitele a děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. Institut o tom informoval v tiskové zprávě. Ševčík vyloučení považuje za neplatné a za mstu související se snahou o důsledné vyšetření podezřelých finančních machinací v Liberálním institutu.

"Své rozhodnutí správní rada opírá o Ševčíkovo nepřijatelné jednání, ať už v roli děkana či jako soukromé osoby. Jeho jednání bylo nejen v rozporu s principy klasického liberalismu a posláním Liberálního institutu, ale i zásadami slušného chování. Ševčík se navíc v posledních letech na činnosti Liberálního institutu nepodílel a naopak svým jednáním poškozoval jeho dobré jméno," uvedl institut.

Podle Ševčíka nemůže být vyloučení platné, protože se opírá o stanovy, ohledně jejichž platnosti se vede soudní spor. "V této záležitosti ještě nebylo ani první stání. Přes písemnou výzvu mi vůbec nebylo doručeno žádné rozhodnutí správní rady s konkrétními důvody tzv. vyloučení, proti kterému bych se mohl odvolat," uvedl.

Liberální institut je nyní podle Ševčíka ovládán osobami, které se institut zmocnily na základě zfalšovaného seznamu členů, se kterým podle něj manipuloval Jiří Schwarz ze soukromé vysoké školy CEVRO INSTITUT. "Kroky osob aktuálně ovládajících Liberální institut považuji za mstu související se snahou o důsledné vyšetření podezřelých finančních machinací v Liberálním institutu," uvedl dále Ševčík.

Ševčík jako děkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze měl v minulosti spory s řadou pedagogů. Protestovala proti němu i část studentů. V tisku se také v minulosti objevily informace o tom, že například v roce 2014 nechtěl čekat v zácpě na dálnici D5 a se zapnutým majáčkem odjel z místa v protisměru v pruhu, ve kterém v tu chvíli jezdily sanitky.

Liberální institut je nestátní, nezávislou a neziskovou organizací založenou v únoru 1990. Patří mezi nejznámější think-tanky v České republice. Cílem Liberálního institutu je rozvíjet a aplikovat ideje a programy založené na principech klasického liberalismu, a to především prostřednictvím vzdělávacích projektů a publikací v České republice i zahraničí.