Na seznamech figuruje i okolí Si Ťin-pchinga.

Na seznamech figuruje i okolí Si Ťin-pchinga. Zdroj: Twitter Hradu

Česko reprezentuje třeba Radovan Krejčíř.
Putin za sebe nastrkuje muzikanta.
Panama Papers jsou prý větší pecka než Wikileaks.
3
Fotogalerie

Větší bomba než Wikileaks: Od právníků unikla data z daňových rájů

Desítky prominentních politiků a byznysmenů z řady zemí ukrývají své bohatství v daňových rájích, aby předešli jeho zdanění úřady svých vlastních států. Vyplývá to z dokumentů uniklých z právní firmy Mossack Fonseca, jejichž část zveřejnilo několik předních světových médií. Podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku je mezi nimi i 283 Čechů.

V dokumentech je údajně i desítka národních lídrů včetně ukrajinského prezidenta Petra Porošenka či členů čínského politbyra. Materiály hovoří rovněž o masivních převodech ve výši dvou miliard dolarů (47 miliard korun) lidmi z blízkého okolí ruského prezidenta Vladimira Putina a offshoreových společnostech s vazbami na rodinu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Dokumenty získal z anonymního zdroje německý deník Süddeutsche Zeitung, který je sdílel s Mezinárodním sdružením investigativních novinářů (ICIJ) a s více než stovkou médií v 78 zemích. Podle britského deníku The Guardian jde o únik většího množství dokumentů, než v roce 2010 zveřejnil portál Wikileaks či před třemi lety spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden. Novináři je analyzovali a ověřovali více než rok.

Na projektu se z ČR podílelo České centrum pro investigativní žurnalistiku. Podle něj se k českým klientům firmy vztahuje přes 250.000 dokumentů. Jde o právní dokumenty jako zakládací listiny, akcie a certifikáty, stejně jako o e-mailovou komunikaci nebo komentáře ke smlouvám. Čechů, kteří drží akcie jedné nebo více offshoreových firem zřízených společností Mossack Fonseca, je údajně 283.

Nejčastěji jsou tyto firmy zřízené pro Čechy na Seychelách, kde jich prý je přes 800. Následují Britské Panenské ostrovy, Bahamy, Panama nebo ostrov Samoa, uvádí centrum.

"V dokumentech Panama Papers se nachází skupina velmi bohatých českých podnikatelů, jejichž jmění a obchodní impéria jsou do značné míry založené na kuponové privatizaci," uvádí České centrum pro investigativní žurnalistiku. Jde například o nejbohatšího Čecha Petra Kellnera nebo podnikatele a miliardáře Daniela Křetínského. V databázi dokumentů lze podle centra dohledat rovněž několik osob spojovaných se solárním byznysem nebo mafiána Radovana Krejčíře, který byl v Česku odsouzen na 10,5 roku za krácení daně, podvod a další trestné činy.

Dokumenty podle BBC dokládají, jak v Panamě sídlící poradenská firma Mossack Fonseca pomáhala svým klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti.

Vedle diktátorů či autoritářských vládců jsou mezi klienty firmy ukrývajícími svůj majetek v daňových rájích například Porošenko, pákistánský premiér Naváz Šaríf či islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, uvedla BBC.

Dokumenty rovněž popisují schéma masivního praní špinavých peněz, na němž se údajně podílí ruská banka Rossija a údajně sahá až k Putinovi. Peníze z banky, která je terčem sankcí EU i Spojených států, jsou podle uniklých záznamů vyváděny do offshoreových společností, z nichž několik vlastní Putinův blízký přítel, violoncellista Sejgej Roldugin. Ten si oficiálně vydělává stovky milionů dolarů, podle dokumentů panamské společnosti je však pouze nastrčenou figurou "chránící identitu a soukromí skutečného vlastníka profitujícího z firmy".

Několik milionů uniklých dokumentů označovaných jako Panama Papers pochází z interních záznamů firmy a týkají se období 1977 až 2015. Vyskytují se v nich jména 12 nynějších a bývalých světových lídrů a 128 dalších světových politiků, tvrdí ICIJ.

Podle šéfa ICIJ jde o popis každodenní činnosti Mossack Fonseca během celých téměř čtyřiceti let fungování této společnosti. "Podle mě bude tento únik vůbec největší ranou, kterou kdy offsheorový svět dostal, a to kvůli rozsahu dokumentů," řekl podle BBC Gerald Ryre.

Firma zakládání offshoreových společností nepopírá, podle jejích podílníků však neslouží k nelegálním činnostem, jako jsou daňové úniky, praní špinavých peněz či obchod se zbraněmi.

"Devadesát pět procent naší práce shodou okolností spočívá v prodeji nástrojů, které umožňují vyhnout se placení daní," řekl však podle jednoho ze záznamů zveřejněných britským listem nejmenovaný podílník společnosti.