Cory Goldstein, 22, studuje ekologii na Sanfranciské státní univerzitě

Cory Goldstein, 22, studuje ekologii na Sanfranciské státní univerzitě Zdroj: ABC News

Potyčka o vlasy
Potyčka o vlasy
Cory Goldstein, 22, studuje ekologii na Sanfranciské státní univerzitě
3
Fotogalerie

Černoška napadla bělocha, údajně nemá právo nosit dready. Vítejte v nové válce

Ano, mladá žena napadla mladého muže – kvůli vlasům. Stalo se v San Francisku a jádrem sporu je nejnovější postmoderní teorie takzvaného kulturního přizpůsobení (apropriace), která hýbe zejména levicově liberálním prostředí amerických univerzit.

Student Sanfranciské státní univerzity Cory Goldstein je běloch a nosí dready. To se nelíbilo studentce černé pleti, která ho na chodbě zastavila a nutila mu aktivistický leták. Slovní potyčka eskalovala ve snahu studentky Goldsteina z budovy vytlačit. Incident popsal Goldstein v interview se studentským listem Golden Gate Xpress, citovaným webem Independent. Na kampusu univerzity je prý nežádoucí, řekla mu.

„Pardon, ale lidi s tvými vlasy tu nechceme,“ dozvěděl se od černošky, což Goldsteina rozčililo. „Jsou to moje vlasy, moje způsoby, moje tělo,“ řekl novinám. Chtěl odejít, ale žena ho stále někam tlačila, pak zase tahala a hrozila mu, že ho ostříhá. Přitom zdůrazňovala, že Goldstein nemá právo nosit dready, protože jsou její, afroamerickou kulturou.

Teorie kulturního přizpůsobení kritizuje takzvané privilegované (čti: bílé) kultury za to, že přebírají prvky kultur utlačovaných, a tak je vlastně „kradou“. Jde tedy o údajné pokračování útlaku a vykořisťování, tentokrát kulturní formou.

Je celkem pikantní, že i Goldstein této extremistické teorii podléhá, neboť se v jednom videu snažil hájit, že o žádnou apropriaci nejde. Dready prý nejsou exkluzivním vyjádřením barevných kultur. Nosili je v Egyptě, viktoriánské Anglii a vikingské Skandinávii a on sám je nosí, jak uvedl, na znamení úcty a respektu k černošské kultuře.

Jako kdyby nějaká ze zdravého rozumu vychýlená akademická teorie musela být nejdřív vyvrácena, aby si v liberální společnosti na sebe mohl vzít člověk, co uzná za vhodné. Potíž je, že řada akademických teorií, které jsou nyní na západních univerzitách v módě, jde proti duchu liberální společnosti.

Sanfranciská státní univerzita zatím prohlásila, že odsuzuje ohrožení bezpečnosti studentů, čímž reagovala rozumně a pragmaticky, ale jiné univerzity se ze strachu z osočení z rasismu staví na stranu „politicky korektní policie.“

Těchto výstřelků zase zneužívají populisté jako Donald Trump se svými často rasistickými příznivci. Atmosféra ve Státech houstne, kulturní válka je značně nekulturní.