Robert Fico děkuje.

Robert Fico děkuje. Zdroj: Facebook

Richard Sulík, SaS
Rozpolcená pravice
Robert Fico
Robert Fico chrání Slovensko
Slušnost nade vše.
8
Fotogalerie

Slovenská pravice se vzdává nadějí, premiérem zřejmě zůstane Fico

Nejsilnější slovenská pravicová strana Svoboda a solidarita (SaS), která zahájila vlastní neoficiální jednání o vytvoření vlády, dnes oznámila, že šance na úspěch je velmi nízká. Předseda SaS Richard Sulík tak reagoval na rozhodnutí dvou stran pravého středu, které o víkendu změnily svůj odmítavý postoj k povolebním jednáním se sociálními demokraty Roberta Fica. Ten jako první dostal pověření hlavy státu ke složení nového kabinetu.

"V tomto okamžiku je šance na vznik slušné pravicové vlády mimořádně nízká. Pro nynějšek máme za to, že Robert Fico svého pověření využije a vládu představí," řekl Sulík. Předseda SaS zároveň oznámil, že nadále bude vykonávat mandát poslance Evropského parlamentu. To znamená, že se nestane poslancem slovenské sněmovny, za kterého byl v parlamentních volbách zvolen. Souběžný výkon obou mandátů nedovoluje slovenská ústava ani unijní legislativa.

„Ještě před pár dny se Richard Sulík pomalu považoval za nového premiéra, avšak dnes oznámil, že v Národní radě sedět nebude. Je to přinejmenším zvláštní, když předtím vyhlásil, že chce tvořit ‚silnou opozici‘,“  vysmáli se mu vládní sociální demokraté na stranickém facebookovém profilu.

Vytvoření široké pravicové koalice o víkendu odmítla nacionalistická Slovenská národní strana (SNS), která při sestavování nové vlády sehrává klíčovou roli. Bez podpory SNS by pět dalších stran pravého středu pod vedením SaS nemělo ve sněmovně potřebnou většinu.

SNS se zároveň přiklonila k jednáním s vládním Směrem-SD. Krátce na to změnily postoj strany pravého středu Síť a slovensko-maďarský Most-Híd a již o víkendu se jejich zástupci setkali s Ficem. Po schůzkách shodně tvrdili, že dalším rozhovorům nic nebrání.

Směr-SD, SNS, Most-Híd a Síť získaly ve volbách 85 křesel ve 150členné sněmovně. Strana Síť, která byla před volbami označována za hlavního vyzývatele vládního Směru-SD a nakonec jen těsně překročila pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny, ale čelí kvůli jednáním se Směrem-SD vnitrostranickému rozkolu. Už tři z deseti zvolených poslanců Sítě oznámili, že v případě spolupráce strany se Směrem-SD řady Sítě opustí. I v takovém případě by ale zmiňovaná čtyřkoalice měla v Národní radě pohodlnou většinu.

Podle Sulíka by v případě odchodu dalších poslanců nemusela být formující se koalice stabilní. "Od Roberta Fica neočekávám velkou změnu jeho chování. Za poslední čtyři roky jeho vládnutí bylo medializováno více než 150 korupčních kauz," prohlásil Sulík, podle něhož se nakonec může stát, že určitý počet poslanců si řekne, že podporovat Fica jim nestojí za riziko ztráty vlastní pověsti.

Most-Híd a Síť v uplynulém období spolu s dalšími opozičními stranami kritizovaly Ficovu jednobarevnou vládu za různé přešlapy a aféry. Zmiňované dvě strany se před volbami ale nevymezily vůči Směru-SD tak výrazně, jako to udělaly SaS a uskupení Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti-NOVA. Ty překvapivě skončily ve volbách hned za vítězným Směrem-SD.