Exnáměstek Šiška (vpravo) a znalec Smejkal se nedopustili trestného činu.

Exnáměstek Šiška (vpravo) a znalec Smejkal se nedopustili trestného činu. Zdroj: ČTK

Kauza IBM na MPSV: Soud Šišku osvobodil

Pražský městský soud osvobodil bývalého prvního náměstka ministerstva práce Vladimíra Šišku, který chtěl podle obžaloby nezákonně zajistit firmě IBM miliardovou zakázku na kontrolu sociálních dávek. Zprošťující verdikt si vyslechl i znalec Smejkal, jenž podle obžaloby vypracoval pro ministerstvo nepravdivý posudek. Rozhodnutí soudu, podle nějž skutky obou mužů nebyly trestným činem, není pravomocné.

Státní zástupce Šišku viní z pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby a z pokusu o porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Znalce pak z pokusu o křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek. Šiškovi hrozilo až 12 let vězení, Smejkalovi až desetiletý trest.

"Pro závěry státního zástupce nebyl v průběhu hlavního líčení proveden jediný přímý důkaz," uvedl předseda soudního senátu Stanislav Králík. Dodal, že proces zadávání zakázky, které se obžaloba týká, se mu jeví jako standardní. Zároveň zkritizoval znalce z ústavu Apogeo, na jehož závěrech státní zástupce stavěl. "Jeho projev v jednací síni byl, promiňte mi ten výraz, tristní. Sám připouštěl, že se ve svém znaleckém posudku dopouštěl tu a tam chyb. To není vizitka korektního znalce," konstatoval.

Kauza se týká toho, že ministerstvo práce a sociálních věcí si chtělo bez výběrového řízení pronajmout od společnosti IBM systém, který měl kontrolovat posudkové lékaře a zabránit zneužívání dávek. Tendr zrušil antimonopolní úřad poté, co si na postup ministerstva stěžovala softwarová společnost SAS Institute. Šiška tehdy poukazoval na Smejkalův znalecký posudek, podle nějž nemohl zakázku získat nikdo jiný než IBM. Podle úřadu byl však posudek nezpůsobilý.

Šiška čelí v souvislosti se svou činností na ministerstvu i dalším trestním stíháním. Obžalován je z vydírání jednatele firmy OKsystem, k soudu půjde i kvůli údajně zmanipulovaným IT zakázkám na provoz systému výplaty sociálních dávek.