Papírové noviny umírají. Další na řadě je známý britský list Independent

Papírové noviny umírají. Další na řadě je známý britský list Independent Zdroj: Independent Web

Papírové noviny umírají. Další na řadě je známý britský list Independent
Jevgenij Lebeděv
Bývalý šéf rezidentury KGB v Londýně, ruský oligarcha Alexander Lebeděv
3
Fotogalerie

List Independent přestane vycházet na papíře. Vydavatelem je syn exšéfa rezidentury KGB

Vydavatel Jevgenij Lebeděv se sice tváří hrdinně a snaží se celou věc vykreslit jako revoluční změnu, jež má zajistit pokračování značky, realita je však neúprosná: V březnu vyjdou poslední papírová čísla britského titulu Independent a Independent on Sunday (přesně 26. a 20. března). Dál bude médium k dispozici už jen v elektronické verzi.

Jde o celosvětový trend. Náklady papírových novin klesají, stovky jich už zanikly a ty, které existují, jsou povážlivě tenčí, než byly před třiceti lety: mají méně stránek a reklamních příloh, čili vydělávají méně a méně. Čtenáři se přesouvají na internet, zpravodajství je doménou mobilů.

„Tiskový průmysl se mění,“ řekl Lebeděv britským médiím. „Čtenáři nám ukazují, že budoucnost je digitální. Independent byl vždy průkopníkem mezi novinami s tradicí inovací. Má hrdé dědictví prvního, opravdu nezávislého celostátního listu, který se orientuje na kvalitní žurnalistiku. Moje rodina jej koupila a hodně do něj investovala, protože na žurnalistiku světové úrovně věříme. Tento krok nám umožní zajistit listu budoucnost a s ním taky budoucnost těm životně důležitým redakčním hodnotám.“


Podle Lebeděva má webová stránka Independentu 58 miliónů čtenářů měsíčně a je už výdělečná, což v médiích zdaleka není pravidlem. Říká také, že ještě tento rok očekává nárůst tržeb o padesát procent. Lebeděv se narodil v Moskvě v roce 1980. V roce 1988 se s otcem, který dostal místo na ambasádě Sovětského svazu v Británii, přestěhoval do Londýna.

V roce 2009 koupil večerník Evening Standard, který vzápětí – kontroverzně – začal místo prodeje rozdávat na ulicích zdarma. To se ukázalo jako geniální tah, neboť se v krátké době náklad novin ztrojnásobil na 600 tisíc výtisků denně. Dnes list vydělává 5 milionů liber ročně. V roce 2010 získal Lebeděv britské občanství.

Jeho otec, Alexander Lebeděv, je jedním z významných ruských oligarchů. Na konci osmdesátých let pracoval v Londýně jako šéf rezidentury KGB a posléze přešel pod její nástupkyni, FSB. Poté, co z výzvědných služeb odešel, zázračně zbohatl jako investiční bankéř a finančník. V roce 2012 měl podle Forbesu majetek v hodnotě 1,1 miliardy dolarů, ale hodnota jeho aktiv klesla a dnes už dolarovým miliardářem není.



Jeho syn, Jevgenij, se dnes naplno věnuje vydavatelskému byznysu. Teď slibuje otvírání nových zahraničních redakcí pro vydavatelství v kontinentální Evropě, na Blízkém východě a ve Spojených státech.