L'Unita, slavné noviny italské levice, zkrachovaly. Léta vášnivě kritizovaly okupaci Československa

L'Unita, slavné noviny italské levice, zkrachovaly. Léta vášnivě kritizovaly okupaci Československa Zdroj: Profimedia.cz

L'Unita, slavné noviny italské levice, zkrachovaly. Léta vášnivě kritizovaly okupaci Československa

Jedny z nejslavnějších levicových novin světa, italská L'Unita, zkrachovaly. Jejich poslední číslo vyšlo ve čtvrtek. List se v posledních letech dostal do velmi vážných ekonomických potíží a klesal mu náklad, ten dosahoval na jaře kolem 21 tisíc výtisků. Přes výrazně levicové názory, by ale měli Češi L'Unitě poděkovat za léta podpory.

Noviny L'Unita vycházely od roku 1924 a při jejich zrodu stál jeden ze zakladatelů italského komunismu Antonio Gramsci. Posledních deset let se ale potýkaly s velkými finančními problémy a dokonce je musel dotovat stát.

Kdysi čistě komunistický list byl v poslední době platformou pro levici a vládnoucí.

Demokratická strana premiéra Matteo Renziho byla i akcionářem novin. Jenže propad nákladu i nedostatek inzerce to nijak nezastavilo. Je zajímavé, že zániku známých italských novin litují i lidé z pravé strany místního politického spektra, protože je tím podle nich teď omezena pluralita názorů.

L'Unita například velmi důrazně a vytrvale odsuzovala okupaci Československa z roku 1968, vždy vyjadřovala velkou podporu sesazenému komunistickému vůdci Alexandru Dubčekovi a také stála před listopadovou revolucí na straně československého disentu. Za to ji patří od Čechů poděkování, protože jiné komunistické noviny ve světě psaly většinou pravý opak.