Joanna Palaniová

Joanna Palaniová Zdroj: Facebook

Dánská Kurdka bojovala proti Islámskému státu, Kodaň jí zabavila pas

Dánsko podporuje syrské Kurdy v boji proti džihádistům, ale svým občanům to nedovoluje. Na základě protiteroristického zákona tak trestá mladou Dánku kurdského původu za to, že své příbuzné jela na frontu podpořit osobně.

Joanna Palaniová má kurdské rodiče, se kterými jako tříletá holčička přišla do Dánska. Ve čtvrtek soud v Kodani ale rozhodl o zabavení jejího dánského pasu, protože bojovala proti Islámskému státu v Sýrii. Palani se brání tím, že dělala jen to samé, co dělá její stát. Dánsko totiž podporuje Kurdy v jejich boji s IS.

Dvaadvacetiletá Dánka bojovala v kurdských jednotkách zvaných „pešmerga“ proti Islámskému státu. Tato armáda má dlouhá léta i čistě ženské jednotky. Kurdy přitom zbraněmi i jinak podporuje mnoho evropských zemí, včetně České republiky i Dánska. Palaniová proto tvrdí, že jen podporovala zájmy svého státu.

Soud ale rozhodl, že podobný postup není v souladu s protiteroristickým zákonem. Některé ozbrojené a politické skupiny Kurdů jsou totiž považovány za teroristické organizace, a to zejména kvůli jejich povstaleckému boji s tureckými úřady a atentátům.

Jenže Joanna Palaniová se na rozdíl od islamistů nijak netajila tím, že chce bojovat v kurských jednotkách a dánská veřejnost ji v tom podporuje. Dokonce na Facebooku napsala, že se do války na Blízkém východě chce vrátit. Nehodlá tak ale učinit bez platného dánského pasu.

Její právník Thorkild Hoyer argumentuje tím, že podporuje dánské zájmy, a odvolal se k nejvyššímu soudu. Advokát říká, že zákon je správně namířen proti těm, kteří bojují v řadách Islámského státu a dalších podobných skupin, ale nemá být takto používán proti spojencům Západu, za které jsou Kurdové dnes považováni.

„Měla jsem určité obavy z postupu dánských úřadů, když jsem odjela bojovat do syrského Kobání, ale udělala bych to znovu, protože to považuji za správné,“ řekla v rozhovoru pro deník Politiken. „Nemůžu jako jednotlivec zachránit svět, ale když vidím, že je něco špatně, postavím se tomu,“ dodala.

 Jenže teď je už mladá Dánka bez pasu a do konce října má zákaz vycestování.