Útok se odehrál při recitálu poezie.

Útok se odehrál při recitálu poezie. Zdroj: ČTK/AP/Mohammad Sajjad

Tálibán zaútočil na pákistánskou univerzitu. Desítky mrtvých

Zřejmě jednadvacet mrtvých a desítky zraněných si vyžádal útok ozbrojenců na univerzitu v severozápadním Pákistánu. K činu se přihlásila pákistánská odnož islamistického hnutí Tálibán.

Terčem útoku ozbrojenců se stala Univerzita Bacha Chána ve městě Čarsada v provincii Chajbar Pachtunchvá. Čarsada leží asi 50 kilometrů od města Péšávar, kde bojovníci Tálibánu v prosinci 2014 při masakru ve škole navštěvované množstvím dětí pákistánských vojáků usmrtili více než 150 osob, převážně žáků.

Dnešní útok se odehrál v době, kdy bylo v prostorách univerzity asi 3000 studentů a 600 hostů, kteří přišli na recitál poezie. Z dostupných informací není jasné, kolik obětí jsou útočníci, a kolik civilisté. Zprávy se shodují v tom, že mezi mrtvými je profesor chemie.

"Bilance teroristického útoku stoupla na 21 mrtvých," řekl agentuře AFP šéf regionální policie Saíd Vazír. "Operace již skončila a bezpečnostní složky nyní místo prohledávají," uvedl Vazír. "Většina studentů, kteří zahynuli kulkami útočníků, byla zabita v ubytovně pro chlapce."

Útok začal v ranních hodinách, když se z univerzitního kampusu ozvala střelba a dva výbuchy. O něco později do vysokoškolského areálu vnikli policisté, kteří podle zpravodajského serveru BBC zabili nejméně čtyři útočníky.

Podle České televize české velvyslanectví v Islámábádu nemá informace, že by se v oblasti nacházeli čeští občané.