Zdroj: ČTK

Taxikáři v Sao Paulu nesmějí mít špinavé nehty a hádat se o fotbale. U nás by mohli aspoň nařídit dezodorant

Město Sao Paulo zakázalo svým taxikářům jezdit v šortkách, klít, ale také třeba polemizovat se zákazníky o fotbale. Řidičům nepořádným, neoholeným či se špinavými nehty hrozí podle nového kodexu chování pokuta ve výši zhruba devíti dolarů (225 Kč).To by mohla být inspirace pro pražský magistrát a některá další města.

Vyhláška v Sao Paulu, jejíž text byl zveřejněn už koncem prosince a která vstoupila v platnost počátkem tohoto týdne, taxikářům kupříkladu ukládá nosit košili, tmavé džínsy nebo oblekové kalhoty s páskem. Zapomenout musí i na sandály, na nohou smějí mít jen uzavřenou obuv.

Zkušení cestovatelé po západní Evropě si jistě vzpomenou na upravené a zdvořilé taxikáře v Bruselu, Londýně či německých městech, leckdy imigranty muslimského původu, kteří vás málokdy vystaví hlasitému proudu přihlouplých popových stanic, neřkuli Rádia Country, když na to právě nemáte náladu, jak je to běžné u nás. 

V Sao Paulu jdou ještě dál. Řidiči luxusních aut mohou služby poskytovat jen ve smokingu nebo alespoň v jiném obleku s kravatou. To se u nás děje jen u vybraných služeb a smoking snad v taxíku nikdy nebyl.

K povinnostem taxikářů v Sao Paulu nyní také patří vyhnout se diskuzím se zákazníky o politice, náboženských otázkách, a co je pro běžného Brazilce obzvláště "kruté", i o fotbale. Z místa od volantu nesmí zaznít žádné klení, jízda taxíkem by podle představ magistrátu měla pasažérům dodat optimismus a radost.

Trestáno bude od nynějška také odmítnutí dát k dispozici přenosnou nabíječku či nechtít přijmout platbu kreditní kartou.

Od března nová mobilní aplikace umožní zákazníkům hodnotit kvalitu poskytovaných služeb. Na základě těchto hodnocení pak bude případným provinilcům hrozit předvolání před disciplinární komisi, ve vážnějších případech i soudní řízení.

Jistě, nabíječka by se hodila a platba kreditkou všude také. Prozatím by však stačilo, kdyby naše města nařídila taxikářům každý den čistou košili a povinný dezodorant.