Další imigranti dorazili do Řecka

Další imigranti dorazili do Řecka Zdroj: ČTK/AP/Santi Palacios

Německo vrací některé migranty, jenže jejich domovské státy je nechtějí

Německé úřady začaly vracet některé ekonomické uprchlíky. Týká se to například obyvatel Alžírska a Maroka. Problém ale je, že domovské státy imigranty zpátky nechtějí. Prý jim chybí doklady.

Německo zneklidnil v posledních měsících kromě jiného i narůstající počet migrantů ze severní Afriky. O azyl zde požádalo v červnu 847 lidí z Alžírska, ale v prosinci to bylo již 2296 osob. To samé platí pro Maroko – číslo poskočilo za půl roku z 368 na 2896. To jsou čísla, které oznámilo minulý týden německé ministerstvo vnitra. Informoval o tom web the local.de. 

Jenže vyhostit některé migranty je těžké.

„S Alžírskem a Marokem máme dohodu o repatriaci, ale v praxi je to problematické,“ řekl mluvčí vlády Steffen Seibert. Kde je hlavní problémMnoho uprchlíků zničí své doklady, přesto jsou do Evropy vpuštěni. Pak udávají nejrůznější země, odkud pocházejí. Jenže ověřit to na místě je nejenom zdlouhavé (komunikace s institucemi a úřady v Africe a na Blízkém východě vázne, s některými státy v podstatě nefunguje) a nákladné, ale někdy nemožné.

Z těchto důvodů se rozhodlo Německo koncem minulého týdne vracet více uprchlíků tam, odkud vkročili do země. Tedy do sousedního Rakouska. To ihned zareagovalo – bude více hlídat své hranice a dokonce kvůli tomu aktivuje své vojenské zálohy. A chce více uprchlíků posunout dál – do Slovinska, odkud jdou dnes většinou k našim jižním sousedům.

Problém se tak posouvá z jedné evropské země do druhé a připomíná domino. Jeho podstata se ale ani nijak neřeší, ani nemění.