Opencard

Opencard Zdroj: Praha.eu/Adolf Lacina

Kauza opencard: soud uvalil exekuci na Prahu

Obvodní soud pro Prahu 1 uvalil na hlavní město exekuci kvůli kartě opencard. Město podle soudu nerespektovalo soudní nařízení, aby umožnilo majiteli karty, firmě eMoneyServices (EMS), kontrolu systému. Rozhodnutí o umožnění přístupu do systému vydal Městský soud v Praze loni v prosinci. EMS se s Prahou a dopravním podnikem soudí kvůli údajně nezaplaceným dluhům a penězům za použití licencí. Firma podala žaloby na celkem 60 milionů korun.

"Přístup Prahy k opencard je katastrofální. Místo řešení problémů pouze přidělává nové a nové," uvedl mluvčí EMS Martin Opatrný.

Exekutorské rozhodnutí bylo vydáno na základě pověření soudem z 11. ledna. Na Obvodní soud pro Prahu 1 se podle Opatrného obrátila EMS, protože podle společnosti vedení hlavního města maří soudní rozhodnutí vydané na začátku prosince 2015, kterým městu nařídilo umožnit kontrolu systému. Firma se kontroly dožaduje od loňského léta, tvrdí, že jí není umožněn přístup k systému a má prý podezření, že město porušuje zákon. EMS údajně ani neví, v kterých počítačích a na kterých serverech je systém nyní nahrán.

Praha nemá s EMS uzavřenu smlouvu na podporu systému opencard. Vydávání karet opencard bylo v uplynulých měsících několikrát přerušeno, právě kvůli platnosti certifikátů. Praha před časem obvinila z výpadku EMS, firma vinu odmítla. Naopak Prahu obvinila z porušování zákona. Právě kvůli chybějící podpoře na podzim několikrát vypadlo vydávání karet. V rámci sporů rovněž EMS vyzvala město, aby fungování karty úplně zastavilo. To tak neučinilo, dosud však neřeklo, jak chce s kartou do budoucna konkrétně naložit.

Vlastník karty se už s Prahou a dopravním podnikem soudí kvůli údajným nezaplaceným dluhům a penězům za použití licencí. Firma podala žaloby o celkem 60 milionů korun. Spory se táhnou řadu měsíců, verdikt soud dosud nevynesl.

Karta opencard, která slouží především jako tramvajenka, pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS). Je spojena s řadou problematických smluv, s nimiž se vedení města neúspěšně snaží vyrovnat. Projekt doposud stál 1,35 miliardy korun.