Marta Semelová

Marta Semelová Zdroj: čtk

Stalinistka Semelová si oddechla: Její vykonstruovaný proces dopadl dobře

Svůj vlastní proces považuje komunistická poslankyně Marta Semelová za vykonstruovaný, ten Milady Horákové byl ale podle ní úplně v pořádku. Z jejího pohledu oba dopadly v pořádku: Horákovou soud popravil, Semelovou nechal být.

Žalobu na poslankyni Semelovou dnes pražský obvodní soud zamítl jako neodůvodněnou. V pořadu Hyde Park v únoru 2014 vysvětlovala moderátorovi a divákům, že Milada Horáková se ke svým činům přiznala, a svěřila se i s pochybností o tom, že by tato přiznání byla vykonstruovaná. 

Svůj názor přednesla i na sovětskou okupaci v srpnu roku 1968. „Já bych to nazvala internacionální pomocí, která ale nám jako komunistické straně přinesla do budoucna mnohé problémy s tím, jak se lidé dívali na komunistické hnutí,“ řekla v pořadu.

Tím, jak interpretovala historii, se mohla dopustit podpory hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, řekl státní zástupce Jan Petrásek. Za to lze udělit až deset let vězení. Soudce ale nesouhlasil.

Rozhodnutí zatím ještě není pravomocné. Brněnský zastupitel TOP 09 Michal Kincl, který žalobu podal, požadoval omluvu a upřesnění výroků, které podle jeho názoru rozhodně nejsou fakticky pravdivé. Trochu ironií je, že od tehdejších výroků poslankyně se i její vlastní kolegové distancovali. "Toto je zcela osobní postoj paní Semelové, a co se mne týče, nesouhlasím s ním. Ohledně procesu s Miladou Horákovou a i jinými z padesátých let bylo dokázáno, že v daných podmínkách by se kdokoli přiznal k čemukoli," prohlásil například místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Semelová z tzv. stalinistického křídla KSČM je svými výroky notoricky známá. Je ovšem otázkou, jestli si tato kauza nezaslouží opět nějaký otevřený dopis komunistické straně… konec konců, abychom ji samotnou citovali: „V současnosti je tady místo kultury vulgarita a pokleslá morálka.“