Dům, kde terorista žil

Dům, kde terorista žil Zdroj: The Guardian

Žena teroristy z Paříže píše: Jsem tak šťastná a hrdá na manžela

„Povzbuzovala jsem manžela, aby odjel terorizovat do Francie ty, kteří mají tolik krve na rukou… Jsem na něj tak hrdá… Jsem tak šťastná,“ to napsala mladá žena jménem Kahina (18), která je vdovou po Francouzi Samy Amimourovi (28), což byl jeden ze tří radikálních islamistů, kteří loni 13. listopadu zabili v pařížském koncertním sále Bataclan 89 lidí. Celkem tehdy při teroristických útocích ve francouzské metropoli zemřelo 130 nevinných lidí.

Už tři dny po masakru Kahina poslala z Iráku e-mail jednomu známému do Francie, ve kterém napsala : „Že ty útoky šokovaly? Lol!“. Vyšetřovatelé teď zveřejnili zachycenou korespondenci teroristovy ženy a její část se objevila ve francouzském deníku Le Parisien.

Osmadvacetiletý Amimour se narodil ve Francii. Už v roce 2012 byl obviněn z terorismu kvůli údajné snaze odejít do výcvikového tábora islamistů v Jemenu či Somálsku. Později se ale úřadům ztratil a Francie na něj vydala mezinárodní zatykač. Vyšetřovatelé až po listopadových atentátech v Paříži odhalili, že tehdy odcestoval do Sýrie a následně se dostal mimo pozornost úřadů zpět do Francie.

Kromě Amimoura v koncertní síni Bataclan útočili další dva Francouzi - Omar Ismail Mostefai (29) a Fouad Mohamed Aggad (23). Další teroristé provedli útoky u fotbalového stadionu Stade de France (tam se právě hrál zápas Francie – Německo) a v pařížských barech a restauracích. Na útěků je stále Salah Abdeslam podezřelý z přímého zapojení do atentátů.

Kahina se s Amimourem seznámila na pařížském předměstí Seine-Saint-Denis a podle dostupných informací dnes žije v iráckém Mosulu, který je jedním z hlavních sídel Islámského státu. Tam prý nedávno porodila dítě. Už před atentáty v Paříži poslala do Francie některé výhružné zprávy. V jedné z nich se píše: „Francie a celá koalice budou vědět, jaké to je mít válku u vás doma. Můžete nás zabít, my ale budeme zabíjet vás, rovnice je jednoduchá.“ Pak pokračovala: „Dokud budete urážet islám a muslimy, tak budete potenciálními cíly. A nejenom policisté a židé, ale všichni.“

Podle deníku Le Parisien její zprávy „obsahovaly všechny propagandistické kódy Islámského státu“, takže je otázkou, zda je skutečně psala ona. O životě v Mosulu například informovala takto: „Mám zařízený byt s vybaveným kuchyňským koutem, dvě koupelny a tři ložnice. Neplatím nájemné, ani účty za elektřinu a vodu. Skvělý život!“

Terorista Samy Amimour byl o Vánocích v tichosti pohřben v Paříži.