Tataři se od Poláků liší leda islámem a folklórem.

Tataři se od Poláků liší leda islámem a folklórem. Zdroj: Profimedia

Naši verzi islámu Palestinci neuznávají, říká představitel polských Tatarů. Agresívně nám vnucují wahhábismus

Islám jako takový údajně Polákům nevadí, na muslimskou menšinu jsou zvyklí od středověku. Ale většinová společnost a stejně tak tamní Tataři vyznávající islám se neshodnou s imigranty zejména arabského původu, kteří do Polska chtějí přinášet ultrakonzervativní myšlenky.

„Přistěhovalci z Afriky a Blízkého východu nás začali poučovat, jak být dobrými muslimy. Považují náš islám za špatný, mylný, pokřivený – počínaje podrobnostmi, jak se mýt, přes modlitby, správné muslimské odění až ke všednímu životu,“ řekl deníku Gazeta Wyborcza politolog a představitel polských Tatarů Selim Chazbijewicz. „Islám má různé tváře opřené o jeho pět pilířů. My, Tataři, máme stovky let svůj výklad islámu přizpůsobený reáliím polským, evropským a nechceme je měnit.“

Selim ChazbijewiczSelim Chazbijewicz|Twitter

A i když do Polska přicházelo a přichází podobně málo muslimů jako do Česka, v porovnání s „původními“ muslimy je to hodně. Před rokem 1989 naprostou většinu polských muslimů tvořili Tataři, jen občas se do vlasti nevrátil některý ze zahraničních studentů ze spřátelených muslimských zemí. Až po pádu komunismu začali do Polska přicházet arabští muslimové, z nichž někteří přinesli i velice konzervativní výklady islámu, například wahhábité či někteří stoupenci Muslimského bratrstva. „Nejagresívnější v tom jsou Palestinci. Náboženskou agresivitou maskují svoje sociální i intelektuální komplexy,“ říká Chazbijewicz.

Tataři neboli Lipkové se usazovali ve středověkém Polsku a Litvě (zahrnující i některá území dnešního Běloruska a Ukrajiny) od 14. století a jejich komunita byla v dějinách docela slyšet – zejména jejich vojenské jednotky. Například Tataři (včetně Chazbijewiczova předka) bojovali roku 1410 proti německým křižákům v bitvě u Grunwaldu (Tannenbergu), kde údajně sbíral ostruhy i Jan Žižka.

Výrazně Tataři figurují i v historických románech slavného spisovatele Henryka Sienkiewicze. A co víc, národní spisovatel a držitel Nobelovy ceny za literaturu byl sám tatarského původu. V Polsku se nyní k tatarské národnosti hlásí zhruba dva tisíce lidí, víc jejich příbuzných žije na sousedních územích, která Polsko ztratilo ve prospěch Sovětského svazu. Svůj jazyk už ale zapomněli a jejich verze islámu je takřka tím jediným, čím se liší od ostatních spoluobčanů.