Sebevražedný atentátník Jack S.

Sebevražedný atentátník Jack S. Zdroj: http://radioszczecin.pl/

Sebevražedný atentátník Jack S.
Sebevražedný atentátník Jack S. - rozostřený obličej - na snímku se svými rodiči
2
Fotogalerie

První islamista polského původu spáchal sebevražedný atentát

Polsko zaznamenalo první případ muslima polského původu, který se účastnil bojů na straně Islámského státu a zahynul při sebevražedném útoku. Jedná se o v Polsku narozeného Jacka S. (28), který dlouhodobě žil v Německu, kde také konvertoval k islámu.

Polský web Tvn24 informoval, že Jacek S. byl jedním z islamistů, kteří provedli nedávný útok na irácké město Bajdži a nedalekou ropnou rafinérii. Při útoku zahynulo 11 osob a několik desítek bylo raněno. Kromě polského muslima se útoku zúčastnili i další bojovníci Islámského státu palestinské, kuvajtské a nejmenované evropské národnosti. Jacek při útoku najel vozidlem do areálu rafinerie a odpálil se.

Protiteroristické centrum polské kontrarozvědky ABW mediím neoficiálně smrt Jacka S. potvrdilo. Mezi islamisty byl znám pod přezdívkou Abu Ibrahim Al-Almani (tj. otec Ibrahima z Německa). Podle německého deníku Goettinger Tageblatt měl Jacek S. časté problémy se zákonem, ale nikdy nebyl policií evidován jako náboženský extremista. Podle Tvn24 měl Jacek S. i konflikty s rodiči.

Polští experti na radikální islám z nadace Amicus Europae v souvislosti s případem Jacka S. varují, že islamisté se mohou v Polsku i v jiných zemích ve své propagandě záměrně zaměřovat na osoby s kriminální minulostí.

Podle polských medií se Jacek S. narodil v Pomořském vojvodství, ale již delší dobu žil v Německu v městě Göttingen a měl i německé státní občanství. K islámu konvertoval v roce 2014. Jacek není prvním muslimem polského původu, který zahynul v řadách radikálních islamistů, žádný ale nezahynul při sebevražedném útoku. Poslká média například podrobně popsala případ německého muslima polského původu Maxmiliana R., který zahynul v Iráku při střetech islamistů s Kurdy.