Petro Porošenko a Michail Saakašvili

Petro Porošenko a Michail Saakašvili Zdroj: EPA

Saakašvili se kvůli privatizačnímu sporu málem popral s ministrem

Prudkým sporem ukrajinského ministra vnitra Arsena Avakova a oděského gubernátora Michaila Saakašviliho včera v Kyjevě skončila schůze ukrajinské Národní rady pro reformy, věnovaná mimo jiné privatizaci velké oděské chemičky. Avakov nezvládl emoce a polil Saakašviliho vodou. Jen málo chybělo, aby spor skončil rvačkou.

Avakov na schůzi Saakašviliho obvinil, že o privatizaci oděské továrny jedná s ruskými oligarchy. Oděský gubernátor na oplátku prohlásil, že Avakov je korupčník, a nešetřil dalšími urážkami.

"Nehodlám strpět povýšenectví agresívního lotra, který svým pozérstvím obelhává celou zemi," vylil si pak ministr vnitra vztek na svém facebookovém účtu.

Saakašvili teď žádá, aby prezidentská kancelář, v jejímž objektu se konference konala, zveřejnila na internetu videozáznam jednání.

"Ukrajinci mají plné právo vědět, kdo jejich zemi řídí. Nastal čas, aby se lidé, kteří zemi dostali na kolena, zodpovídali ze svých slov a činů," uvedl Saakašvili. Podle některých médií neměl oděský gubernátor na mysli jen Avakova, ale i premiéra Arsenije Jaceňuka.

Spor Avakova a Saakašviliho je pro Kyjev nepříjemný, protože nynější ukrajinské vedení považuje oba muže za opory v úsilí o evropskou integraci a v boji proti proruským vzbouřencům.

Prezident Petro Porošenko povolal bývalého gruzínského prezidenta do čela Oděské oblasti jako uznávaného reformátora a bojovníka s korupcí. Avakov stojí v čele klíčových změn v ukrajinských bezpečnostních složkách, během loňského převratu koordinoval stavbu barikád a stanových táborů proevropské opozice.

Saakašvili se už letos v létě dostal do sporu s ukrajinským oligarchou Ihorem Kolomojským, když mocného finančníka a sponzora boje se separatisty v televizi obvinil z pašování a daňových úniků. Dnes soud v Kyjevě rozhodl, že obvinění je neopodstatněné a Saakašvili se Kolomojskému musí omluvit.