Petro Porošenko a Michail Saakašvili

Petro Porošenko a Michail Saakašvili Zdroj: EPA

Bývalý gruzínský prezident Saakašvili je nejoblíbenějším politikem Ukrajiny

Gruzínec na premiéra Ukrajiny? Stále víc občanů zkoušené země vyslovuje to přání nahlas. Letos v květnu jmenoval ukrajinský prezident Petro Porošenko do funkce gubernátora bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Ten je od roku 2013 v exilu, neboť má v Gruzii na krku podezřelé, pravděpodobně politicky motivované trestní stíhání. Získal tedy ukrajinské občanství a stal se z něj Porošenkův poradce. Nyní, jakožto gubernátor Oděské oblasti, je z něj nejoblíbenější politik Ukrajiny.

Místní dokonce přišli s peticí, která prosazuje Saakašviliho na post premiéra. Podepsalo ji třicet tisíc lidí. Saakašvili je znám prozápadními, proatlantickými postoji a silnou nechutí k Vladimiru Putinovi.

„Pouze silná a prozápadně orientovaná vláda může ochránit Ukrajinu před expanzívní politikou Moskvy,“ prohlásil Saakašvili v rozhovoru pro americký server Politico.

Saakašvili se podle časopisu Economist soustřeďuje na potírání korupce a modernizaci. Chce udělat z regionu turisticky atraktivní místo, vzor pro zbytek Ukrajiny. Přestože to byl právě Porošenko, kdo ho kvůli nedostatku ukrajinských nových elit angažoval, ani on není proti Saakašviliho kritice imunní.   

Ukrajinu s Gruzií spojuje vzájemné porozumění ohledně ruské hrozby, hlavně zkušenost se snahou o odtržení proruských regionů. Na Ukrajině je to oblast Donbasu, kde nyní fungují dvě samozvané republiky, Doněcká a Luhanská. Gruzie řeší oblasti Jižní Osetie a Abcházie. Také proto se Saakašvili, který je aktivní na sociálních sítích, dostal do žebříčku oblíbenosti na Ukrajině na přední příčku.