Chewie v Oděse v konfliktu s policií

Chewie v Oděse v konfliktu s policií Zdroj: Piotr Andrusieczko/Facebook

Chewie v Oděse v konfliktu s policií
Klony
Darth se do volební místnosti nakonec dostal.
4
Fotogalerie

Komunální volby na Ukrajině: na scéně je kromě Darth Vadera i Chewie

Tuto neděli probíhají na Ukrajině volby – ovšem na rozdíl od Polska, kde se volí do Sejmu i Senátu, se na Ukrajině volí na komunální úrovni. A jak se zdá, ani dnes Ukrajina neopouští tematiku Star Wars – po Darth Vaderovi, jehož socha nahradila pomník Lenina, se totiž Darth i Chewie dostavili do volební místnosti v Oděse. Chewie i Darth se dokonce dostali do střetu s policií. 

V ukrajinské Oděse přišel do volební místnosti muž převlečený za postavu ze Star Wars, Dartha Vadera. Spolu s ním přišel i Chewie neboli Žvejkal, samozřejmě v doprovodu klonů. Před volební místností však došlo ke krátkému incidentu, protože Dartha ani Chewieho nechtěla policie vpustit dovnitř. Následně se ukázalo, že muž převlečený za Dartha má v občanském průkaze napsáno opravdu Darth Vader, a tak ho policie do místnosti vpustila. O této příhodně informovalo několik místních serverů i televize. Piotr Andrusieczko, polskoukrajinský novinář žijící ve Sevastopolu, dokonce na sociální síť Facebook umístil fotografie z této bizarní akce.

Zatímco na západě země jsou favority kandidáti proevropsky a národně orientovaných stran, na ruskojazyčném východě zřejmě radnice obsadí levicové politické formace a strany prosazující spolupráci s Ruskem.

Rozdělení Ukrajiny na proevropský západ a proruský východ podle komentátorů dnešní volby nijak nezmění. V Kyjevě sílí hlasy, že se může stát pravý opak: posílení místních samospráv, které je v době klesající popularity prezidenta a parlamentu pravděpodobné, může zemi přiblížit federalizaci. Tu ale nynější vedení státu důrazně odmítá.

Na západě Ukrajiny mají volby dva hlavní favority. Zatímco vysoké procento hlasů pro prezidentský Blok Petra Porošenka se všeobecně očekává, obliba strany Vlast expremiérky Julije Tymošenkové naznačená průzkumy preferencí je pro analytiky překvapením. Na východě se zřejmě prosadí proruský Opoziční blok a menší strany reprezentující krajní levici. Volební účast komunistů od letošního roku nově zakazuje zákon.

Místní volby z rozhodnutí Kyjeva neproběhnou ve 125 obcích Doněcké a 146 obcích Luhanské oblasti, které kontrolují proruští povstalci. Hlasovat se nebude ani na Krymu obsazeném a anektovaném loni Ruskem. Volební účast se očekává poměrně vysoká, podle optimistů by mohla dosáhnout až 70 procent.

Na volby bude dohlížet 1500 zahraničních pozorovatelů, z Ruska nepřijel nikdo. Ucelenější výsledky se očekávají v pondělí.