Nová polská premiérka Beata Szydlová (vpravo) chce od Schulze omluvu

Nová polská premiérka Beata Szydlová (vpravo) chce od Schulze omluvu Zdroj: čtk

Polská vláda se urazila kvůli drsné kritice Němce, předsedy Evropského parlamentu Schulze

Hněvivou reakci polské vlády vyvolala slova předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze, který razanci nástupu polských konzervativců k moci přirovnal ke státnímu převratu. Premiérka Beata Szydlová chce po německém socialistovi omluvu a polská média zároveň informují o kritice na adresu Schulze od dalších členů polského kabinetu.

Schulz v dnešním rozhovoru s německou rozhlasovou stanicí Deutschlandfunk prohlásil, že EP by se měl nejpozději v lednu zabývat znepokojující situací v Polsku.
"To, co se tam děje, má charakter státního převratu a je dramatické," řekl politik, jemuž byla názorově bližší předchozí polská středopravá vláda Občanské platformy (PO) než současný jednobarevný kabinet Práva a spravedlnosti (PiS).

Szydlová na dnešní tiskové konferenci označila Schulzova slova za nepřijatelná a řekla, že očekává omluvu.

"Je špatné, když se šéf europarlamentu takto vyjadřuje o některé členské zemi," prohlásila premiérka, podle níž nejde o první kritickou poznámku Schulze na adresu její vlády.

Konzervativní strana PiS během prvních týdnů po volebním triumfu naráz vyměnila skupinu šéfů tajných služeb a dalších bezpečnostních orgánů, dosadila do vedení státu několik lidí s problematickou minulostí a zrušila říjnovou volbu pětice ústavních soudců, které nahradila novými.

Poslední krok označuje opozice i právní experti za neústavní a kritika se ozývá i od vlivných zahraničních médií. PiS tvrdí, že žádná pravidla neporušuje.

Proti Schulzovým slovům se dnes vymezil rovněž polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski, podle něhož nemají "faktický základ a proto jsou nezodpovědná". Ministr vyzval polského velvyslance při EU, aby se s předsedou EP kvůli této věci sešel.

Polští konzervativci obrátili po nástupu silně proevropský kurz předchozí vlády a dávají najevo, že budou k Bruselu daleko kritičtější. Zatímco PO například podpořila kvóty pro přerozdělování uprchlíků v rámci EU, PiS by toto rozhodnutí ráda změnila a zvažuje, zda se nepřipojí k žalobě, kterou už kvůli kvótám podalo Slovensko.