Antibiotika přestávají zabírat

Antibiotika přestávají zabírat Zdroj: Profimedia

Superodolná bakterie odolá všem druhům antibiotik

Na antibiotikum poslední záchrany už není spoleh, bakterie našly zbraň i proti němu. A co hůř, ochranný gen si snadno předávají. Zřejmě tomu pomáhá mezinárodní obchod s masem.

V různých koutech světa vědci nalézají gen MCR-1, odolný vůči látce colistin. Colistin byl přitom dosud považován za poslední instanci antibiotik – nasazuje se, až když ostatní léky selhaly.

Gen MCR-1 je problematický i tím, jak snadno se šíří mezi bakteriemi. Pokud tedy onemocníte bakteriální infekcí „obohacenou“ genem MCR-1, je vaše jinak běžná nemoc současnými antibiotiky neléčitelná.

Minulý měsíc objev genu zveřejnili vědci z Jihočínské zemědělské univerzity v Kantonu, nyní byl podle časopisu New Scientist nalezen v bakteriích v Dánsku. A tak experti začali hledat ve svých databázích další zmínky o genu MCR-1.

Jeho výskyt zatím potvrdilo také Německo, z čehož badatelé vyvozují, že se gen šíří spíše exportem a importem masa, než že by se spontánně objevoval na více místech planety.

Podle časopisu New Scientist krmí zemědělci po celém světě svůj dobytek 12 000 tunami antibiotik colistin ročně. Činí tak jako prevenci vůči nemocem, které by mohly dobytek zasáhnout.

Bakterie ale opakovaně prokázaly svou schopnost mutovat tak, aby jim antibiotika neubližovala. Rezistentní gen MCR-1 je tak jen dalším potvrzením nefunkčního systému, ve kterém se každé antibiotikum časem překrmí a bakterie si k němu vyvinou obranu.