Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Dětské nevěsty tvoří v Turecku až třetinu všech žen, které se vdávají

Turecko se léta snaží o vstup do Evropské unie, ale v mnoha směrech se pohybuje zcela mimo zákony EU. Podle právničky Nuriye Kadanové vstupuje v této zemi třetina žen do manželství v době, kdy jsou ještě nezletilé. Některým je například jen 15 let. Obvyklé je to zejména na venkově. Informoval o tom prestižní turecký web hurriyetdailynews.com.

"Až 98 procent těchto dívek nemá středoškolské či vysokoškolské vzdělání. Mnoho z nich pak umírá při komplikacích při těhotenství," řekla o víkendu Kadanová na konferenci v tureckém Izmiru.

Dále dodala, že nucení dívek k svatbám před jejich 18 rokem je porušení práv dospívajících, jenže mnoho lidí v Turecku považuje podobný postup za zcela legitimní, protože odpovídá místním zvykům a tradicím.

Na konferenci vystoupil i profesor práva Mustafa Ruhan Erdem z izmirské univerzity Yaşar, který řekl: "Podle mezinárodního práva má být manželství pravoplatné jen pokud jde o svobodnou vůli obou stran. Turecko v roce 2011 podepsalo s EU úmluvu, která zaručuje provedení zákonů, podle nichž bude nucení jakéhokoliv dítětě nebo dospělého do svatby zločinem. Svatby z donucení by proto měly být trestány," řekl Erdem.

Turecko přitom nedodržuje mnoho zákonů a pravidel, která existují v Evropské unii, i když chce do ní vstoupit. Kromě svateb z donucení, jsou v rodinách obvyklé i vraždy ze cti, tedy že otec či bratr zabije dceru či sestru jen kvůli tomu, že si vybrala partnera bez svolení rodiny. Na mnoha místech země jsou také nadále zcela flagrantně porušována práva žen. Pronásledováni jsou také političtí odpůrci režimu, neustále je omezována i svoboda slova, novináři jsou posíláni do vězení, nebo jsou dokonce zabíjeni.