Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Pijí Češi stále jako duhy? Ano, dokazují to i nová čísla

V roce 2000 vypili Češi o něco více čistého alkoholu na obyvatele, než v roce 2013, ze kterého pocházejí poslední celkové údaje. Můžeme mít sice radost, že spotřeba klesá, jenže mezi vyspělými zeměmi světa jsme na tom stále hodně špatně. S 11,5 litry alkoholu na osobu za rok nás ze států OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj, která sdružuje 34 ekonomicky nejrozvinutějších zemí) překonává pouze Estonsko a překvapivě Rakousko (s 12,2 litry).

Z evropských zemí pak mají nejvyšší spotřebu alkoholu jednoznačně v Litvě, která hravě „zvítězila“ se 14,5 litru ročně na osobu.

V případě Česka je zajímavé, že méně se pije na Slovensku, kde spotřeba klesá rychleji než u nás. Ale méně je to i v Polsku a dnes kvůli cenám dokonce také v Rusku.

Údaje zveřejnila tento pátek OECD ve své každoroční zprávě „Health at a Glance 2015“. Ta hodnotila všech 34 zemí organizace a také Brazílii, Čínu, Kolumbii, Kostariku, Rusko, Litvu, Lotyšsko, Indii, Indonésii a Jižní Afriku.

Češi v případě vyspělých zemí také nadprůměrně kouří, je to kolem 25 procent dospělé populace. Nejméně se v bohatých státech kouří ve Švédsku, kde je to pouze 11 procent dospělých.

Jíme rovněž málo zeleniny, ale čísla ukazují, že v případě ovoce jsme na tom poměrně dobře.

Celkově se ale dožíváme kvůli vážným nemocem srdce či rakovině nižšího věku než ve většině vyspělých zemí. Také daleko více u nás umírá lidí při autonehodách – například na 100 tisíc obyvatel až dvakrát tolik, co ve Velké Británii.

A bohužel na to nejsme dobře ani v případě sebevražd. Média sice v posledních letech často psala, že prudce roste kvůli ekonomické krizi počet sebevražd v Řecku, ale v porovnání s ostatními státy to pravda není. V této zemi je třeba pořád třikrát méně sebevražd, než v České republice.

Mimořádně dobře jsme na tom naopak v případě velmi malé dětské úmrtnosti. A tak zlé to zde není ani s obezitou.

Celou zprávu OECD si můžete přečíst zde.