Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

10 profesí, kde se nejvíc pije alkohol

Pokud jste horník nebo stavební dělník, pravděpodobně budete mít problém s alkoholem. Tedy alespoň pokud jste Američan. Tato dvě povolání totiž podle amerického vládního výzkumu vévodí žebříčku profesí, v nichž se nejvíc pije.

Podobný žebříček v ČR není dohledatelný, ale české výzkumy potvrdily, že se nejvíce pije v zaměstnáních, kde je potřeba jen minimální vzdělání.

Alkohol v USA rozhodně není tabu a ke správným pracovním zvyklostem patří zajít na sklonku pracovního týdne na skleničku. Výzkumníci ale zjistili, že v některých povoláních jsou tyto sedánky častější a intenzivnější než v jiných. Kritéria pro výzkum byla tedy následující: pět a více drinků během jednoho posezení, a těchto posezení muselo být pět a více za poslední měsíc. Respondenti museli být zaměstnanci na plný úvazek ve věku 18 – 64 let.

Infographic: The Industries Where Employees Drink The Most | Statista

Tabulka tedy ukazuje procento pracovníků jednotlivých profesí, kteří přiznali, že se minulý měsíc nějméně pětkrát opili. Mezi horníky to bylo skoro 18 %, mezi stavaři 16,5 procenta. Trochu s odstupem následují zaměstnanci sektoru hotelových a stravovacích služeb a překvapivě až na 4. místě se umístili umělci a pracovníci zábavního průmyslu obecně. Následují veřejné služby, velkoobchod, management, výroba a maloobchod.

Americká vláda vydala žebříček alkoholem nejvíce postižených povolání jen krátce po zveřejnění jiného průzkumu, který zjistil, že opilství způsobilo jen v roce 2010 škody na americkém hospodářství ve výši 249 miliard dolarů, tedy asi šest biliónů korun. Na vině byla horší produktivita práce kvůli kocovině, kriminalita a zdravotní problémy.

Ve Spojených státech má podle ministerstva zdravotnictví problémy  s alkoholem 17 milionů dospělých a skoro milion dospívajícch.