Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek

Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek Zdroj: ČTK

Jsem z toho zhnusen, řekl Schwarzenberg o postoji prezidenta k uprchlíkům

Odstupující předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je zhnusen z postoje prezidenta Miloše Zemana k uprchlíkům. Novinářům to dnes řekl po svém projevu na volebním sněmu. Schwarzenberg kritizoval prezidenta za to, že vystupuje s lidmi, kteří podle něj pokračují v práci protektorátního ministra školství a propagandy Emanuela Moravce.

"Dělá to strašně, jsem z toho zhnusen," komentoval Schwarzenberg výroky prezidenta o uprchlících. Dodal, že je strašné, když hlava státu vystupuje na jednom pódiu s lidmi, kteří se dovolávají nikoliv na odkaz Tomáše Garrigue Masaryka, ale "pokračují v práci Emanuela Moravce". Moravec byl za 2. světové války ministrem školství a propagandy a aktivně spolupracoval s nacistickým režimem.

Prezident Zeman zastává k přílivu uprchlíků do Evropy odlišný postoj než Schwarzenberg. Ve svých vyjádřeních varuje před migrací a islámem. V minulosti například řekl, že uprchlíky do České republiky nikdo nezval. Prohlásil také, že nebudou dodržovat a respektovat naše zákony a zvyklosti.

Minulý týden sklidil Zeman kritiku za to, že během oslav 17. listopadu vystoupil na jednom pódiu s předsedou Bloku proti islámu Martinem Konvičkou, který je obviněn z podněcování nenávisti vůči muslimům za své výroky o muslimech na facebooku.

Podle Schwarzenberga je migrační krize nekrvavou válkou, s níž se musí současné generace vypořádat stejně, jako se starší generaci museli vyrovnat s nacismem a komunismem. Ve svém projevu zdůraznil, že uprchlíci utíkají před vrahy, a je proto nutné jim pomoct.

V té souvislosti ocenil i práci českých dobrovolníků, kteří pomáhají uprchlíkům na hranicích Srbska, Maďarska, Chorvatska nebo Slovinska. "Zachraňují čest našeho státu, která je některými výroky pokálená," prohlásil bývalý šéf české diplomacie.